Vinge avastus: elevandid lahendavad probleeme oma isiksusega!

Raili Stina Reidla
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Täpselt nii nagu on igal inimesel oma isiksus, on samamoodi ka elevantidega. Ja tuleb välja, et isiksuse roll on palju suurem, kui pealtnäha paistab. See näitab, kui hästi suudab elevant uudseid probleeme lahendada.

Uuringu autorid testisid elevantide hooldajate abiga 15 elevanti kolmes loomaaias – San Diego loomaaias, Smithsoniani riiklikus zooloogiapargis ja Oklahoma City loomaaias, vahendab ScienceDaily.

Varasemad avastused on näidanud, et Aasia elevandid võivad kasutada vett tööriistana enda jaoks uudse probleemi lahendamisel. Seekordse uuringu tarbeks kujundasid teadlased elevantidele uued ülesanded ja ka isiksusetestid.

«Lähtusime kõikehõlmavast meetodist, kasutades kolme probleemilahendusülesannet ja kolme tüüpi isiksushinnanguid, et teha kindlaks, kas individuaalsel isiksusel oli roll lahenduste leidmisel,» ütleb uuringu üks autor Barrett. «Kuna me ei saanud teha elevantidele sellist isiksusetesti nagu inimestele, pidime mõtlema loovalt.»

Autorid töötasid välja uudsed testid, kus nad esitasid elevantidele tundmatud esemed ning püüdsid seeläbi leida vastuseid ja kinnitust oma hüpoteesile.

Nad tõdesid, et see oli kõige usaldusväärsem meetod.

Üldiselt hindasid nad elevantide puhul selliseid omadusi nagu aktiivsus, südamlikku, agressiivsus, trots, erutuvus, vallatus, häbelikkus ja seltskondlikkus. Sarnaseid uuringuid on tehtud ka teiste loomadega.

«Elevantidel oli võimalus iga ülesannet lahendada kolm korda. Samal ajal mõõtsime meie kiirust ja määrasime edu isiksuse tüüpide põhjal.»

Barrett ja teine uuringu autor Benson-Amram leidsid, et elevandid õppisid aja jooksul kolmest ülesandest kahte kiiremini lahendama. Omadused, sealhulgas agressiivsus ja aktiivsus, olid probleemide lahendamise oskuse olulised ennustajad, kuid vaadeldud isiksuseomadused ei ennustanud oluliselt õppimisvõimet.

Autorid leiavad, et isiksuse hindamise eri vormide kallal tuleks teha rohkem tööd, et teha kindlaks, millised meetodid oleksid loomaaias ja looduses elavate elevantide haldamiseks parimad.

«Vabapidamisel olevate elevantide uurimine võib seda uuringut laiendada, et teha kindlaks, millised isiksuseomadused on kõige olulisemad uute probleemide lahendamiseks, mida elevandid looduses kogevad,» ütleb Barrett.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles