Nädal loomaaias ⟩ Palavus ajas loomaaia asukad päeva ajal varju

Inari Leiman
Copy
Elevant Fien.
Elevant Fien. Foto: Inari Leiman

Eestimaa jaoks ebatavaline kuumus valitses kesknädalani, mil tormine äike tõi väheke leevendust. Loomaaia asukad veetsid palavad päevad varjus, sõid vähem, jõid rohkem ja tulid õue toimetama pigem õhtupoolikul. Nii võis tabada gaurilehm Agata aedikus kepsutamas ja kaasa elamas kõrvalaediku tüügassigade õhtustele jooksutuuridele.

Võis leida kalakass Otto taimestiku vahel patseerimas, näha kaelusmangabeide pere õrna üksteise sugemist või kuulda kuukabarrade vastastikust kõkutamist. Elevandid, kes läinud laupäeval ka jäätist mekkida said, käivad hea meelega kupsus ja toimetavad sinisaviaugus. Samuti jäätist ja veemõnusid nautinud jääkarud aga pistsid lisaks kinni ka ühe hõbekajaka.

Möödunud nädala lõpul võeti ette elevantide kaalumine ja londikandjad said taas kolmekesi koos aega veeta. Kaalumine ei läinud libedalt, sest nagu ikka ei soostunud elevant Fien esiti kaalule astuma. Ometi ei ole tal midagi häbeneda: ta on kenasti alla võtnud ja tema kaal on nüüd 4,3 tonni. Elevant Draay kaalub stabiilselt 4,5 tonni. Elevant Carl aga on samuti alla võtnud: kaal näitas 5,6 tonni. Seekord kaaluti ära ka kääbusjõehobu Pupa, tema kaalub 250 kilo.

Jõerai liival.
Jõerai liival. Foto: Inari Leiman

Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva sündis troopikamajas elaval jõeraide paaril kolm poega, üks suurem ja kaks väiksemat. Pojad tõsteti ekspositsioonist ära eraldi akvaariumi, et nende kasvamisel ja arenemisel silm peal hoida. Poegade sugu selgub mõne aja pärast.

Vaatamata kuumusele on karjamaade olukord veel hea, rohtu jätkub ja laste loomaaia kihnu maalambad on ennast kenasti ümaraks söönud.

Kuukabarra oksal.
Kuukabarra oksal. Foto: Inari Leiman

Troopikamaja kõrval peenras õitsevad omapäraselt kaunid pojengid meelitavad ligi kimalasi, vapsikuid ja sirelasi. Linnutiikidel saab kaasa elada tiigikana ehk taida toimetustele või imetleda veepinna lähedal ujuvaid ja lupsu löövaid suuri karpkalu.

Kimalane pojengil.
Kimalane pojengil. Foto: Inari Leiman

Rasvatihaste pojad on juba pesadest väljas ja haljasaladel võib märgata asjatamas halljäneseid. Kõikjal lendlevad koerliblikad.

Hõbekajakas napsas tiigi keskel olevast naerukajakakolooniast ühe poja ja viis tolle vaatamata kogu koloonia ägedale protestile minema, misjärel nii mõnedki naerukajakavanemad kolisid oma poegadega kaldaäärsete põõsaste varju.

Tallinna loomaaias elanud euroopa naaritsast Simbast tehakse topis, mis leiab asupaiga Saaremaal Sõrve militaar-, ajaloo- ja loodusmuuseumis. Seal hakatakse tema kaudu tutvustama nii liiki kui ka euroopa naaritsa taasasustamise lugu Eesti suurimatel saartel.

Pintsetamariinid loomaaias.
Pintsetamariinid loomaaias. Foto: Inari Leiman

Pintšetamariinide grupilt koguti esmaspäeval 16 väljaheiteproovi ja saadeti Kopenhaageni loomaaeda. Liigikaitseprogrammi raames uuritakse seal eri loomaaedades elavate tamariinide mikrobioomi ning võrreldakse loomaaias ja looduses elavate loomade soolestiku bakterite kooslusi.

26. juunil täitub 38 aastat loomaaia kolimisest Lasnamäe veerult Mäekalda tänava kitsastest tingimustest Veskimetsa asumisse, kus loomaaia käsutuses on enam kui 88 hektarit, k.a vääriselupaigana hinnatud looduslik laialehine pärna-tamme enamusega salumets.

Kepsutav gaur.
Kepsutav gaur. Foto: Inari Leiman
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles