ÜLESKUTSE ⟩ Eesti Loomakaitse Selts: kuuma ilma korral jäta koer koju!

lemmik.postimees.ee
Copy
Kuuma ilma korral tuleb lemmikule tagada piisavas koguses vett.
Kuuma ilma korral tuleb lemmikule tagada piisavas koguses vett. Foto: Shutterstock

Kuumalaine tundub olevat küll lõpusirgel, kuid isegi 21 kraadi on koera jaoks palav. Eesti Loomakaitse Selts teeb üleskutse jätta kuuma ilmaga koerad koju ja tuletab meelde, millised ohud lemmikut suure palavusega varitsevad.

Poodi, tanklasse või kohvikusse minnes ära jäta koera autosse. Isegi viludasse parkides lahtiste akende ja kiire poeskäiguga muutub auto temperatuur ohtlikuks minutitega. Koera kehatemperatuuri paari kraadine tõus võib muutuda talle kiiresti eluohtlikuks. Kui keha temperatuur tõuseb liiga kõrgeks, siis lakkab vereringe töötamast, mis toob omakorda kaasa neerude väljalülitumise, hapnikupuuduse ajus ja sisemise verejooksu.

«Ülekuumenemise ohus võivad olla ka koerad, kes on jäetud õue aedikusse, suletud rõdule või seotud poodi minnes kinni, ilma võimaluseta varjuda,» tuletas meelde Eesti Loomakaitse Seltsi otseabistamise juht Kaisa Kamm.

Ohu märgid koeral on häälekas hingamine, lõõtsutamine, ärevus, liigne süljevoolus, nõrkus, minestamine ja kõrge kehatemperatuur.

Koeraga linnas liikudes on raske vältida asfaldil kõndimist. Palava ilma korral muutub asfalt kuumaks, mis kõrvetab koera käpapatju. 30-kraadise kuumuse korral võib asfaldi temperatuur tõusta 57-kraadini. Loomaarmastajad on jaganud head nippi - võta jalanõud jalast, astu asfaldile ja kui 7-10 sekundi jooksul on valus, siis see on koerale piinav valu. Eesti Loomakaitse Selts soovitab koerad jätta palava ilmaga koju.

Kui näed kuuma ilmaga parklas seisvat autot, kuhu on jäetud loom üksinda, tasub kohe ühendust võtta häirekeskusega (112). Auto numbrimärgi abil on võimalik tuvastada omanik ja temaga ühendust võtta.

Palavate ilmadega saad oma lemmikud aidata nii:

  • taga pidev juurdepääs veele;
  • jäta loomale mitu veekaussi;
  • võimalda loomale varjuline koht;
  • toas kata kinni aknad;
  • anna loomale jääkuubikuid (soovitavalt purustatud jääd, jääkuubikud võivad jääda kurku kinni);
  • jäta loomale jahe märg rätik (niisuta veega kõhualust);
  • jaluta loomaga asfaltteel alles õhtul;
  • ära jäta looma autosse (ka mitte mõneks minutiks);
  • ära võta looma randa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles