Tähtis teadmine pühade eel: kas loomadele tohib anda grillitud toitu?

Raili Stina Reidla
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Pühad on kohe käes. Samal ajal kui meie jaanilaua taga head ja paremat mekime, võime tabada oma neljajalgseid kutsikasilmil meile otsa vaatamast ning meie toidulaualt asju nõudmast. Tegelikkuses ei pruugi pealtnäha süütu amps neile üldsegi hästi mõjuda.

«Paljud meist armastavad grillimist, kuid on oluline, et inimesed ei jätaks toitu järelevalveta ega laseks lemmikloomadel süüa grilltoitu või -jääke, isegi kui tundub, nagu nad seda naudiksid,» tõdeb loomaarst Leticia Fidalgo Buron. «Ja on olemas veel mitmeid grilltoite, mida ei tohiks kohe kindlasti oma lemmikule anda - nende hulka kuuluvad maisitõlvik, kebabi pulgad, ribid ja kondid ning sibul.»

Leticia lisas, et vahel on okei jagada mõningaid toiduaineid, kui need on hoolikalt keedetud. Sinna hulka kuuluvad näiteks kana, kalkun, lõhe, mõned köögiviljad ja teatud tüüpi juust (näiteks Cheddar, Gouda ja Šveits).

  • Soolane toit võib su lemmikloomi ohtlikult dehüdreerida

Sool pole kahjulik ainult inimestele, see võib olla ka loomadele äärmiselt ohtlik. «Enamik grilltoite on kõrge soolasisaldusega ja ajab lemmikloomi jooma,» räägib Leticia. «See võib tõsistel juhtudel põhjustada loomal palavikku ja isegi krampe.»

  • Valesti valmistatud toit on lemmikloomadele ohtlik

Kas sul on kunagi olnud toidumürgitus kuumtöötlemata lihast? See võib sama mõju avaldada ka teie lemmikloomale. «Grillimine ei küpseta sageli liha korralikult läbi, see tähendab, et loomad võivad toorest lihast saada igasuguseid baktereid, sealhulgas salmonellat ja listeeriat,» ütleb Leticia. Ja samuti võib see põhjustada seedehäireid, näiteks kõhulahtisust või oksendamist. Halvemal juhul viia isegi millegi veel tõsisemani.»

  • Kondid võivad põhjustada lemmikloomade lämbumist

See on levinud eksiarvamus, et koertele tohib anda konti. Loomulikult võib lemmikule see hullupööra maitseda, kuid kasu asemel võib see tuua hoopis kahju . «Tegelikult on see väga ohtlik,» ütleb Leticia. «Igal aastal näen sadu juhtumeid, kus koertel on tõsiseid seedetrakti probleeme või sisemisi kahjustusi. See juhtub pärast seda, kui omanikud on neile oma praest väikse kondi andnud, arvates, et see ei tee koerale midagi. Luud, eriti kanaluud, võivad soolestikus ja maos kinni jääda. See võib põhjustada igasuguseid sisemisi kahjustusi. Kui kont peaks jääma kinni koera söögitorusse, võib see põhjustada lämbumist.»

  • Grillitud toit võib põhjustada vähki

«Grillitud liha karboniseerimine väljastpoolt võib meie lemmikloomadele põhjustada oksendamist või muud maoärritust. Mõned eksperdid nimetavad seda vähi põhjustajaks,» ütleb Leticia.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles