Üllatav põhjus: kassid nurruvad, sest...

Raili Stina Reidla
, suvereporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kui kass lööb nurru, kaldume me automaatselt arvama, et see on sama, kui inimene naeratab või koer rõõmsalt saba liputab. Tegelikult on selle taga hoopis palju sügavamad põhjused.

Purina lemmiklooma toitumisspetsialistid tõdevad, et kassid ei nurru ainult rõõmu tundmise ajal, vaid ka siis, kui nad on ahastuses või hirmul.

Tõendid näitavad, et nurrumine pole mitte ainult suhtlusviis, vaid ka kaitsemehhanism ja rahustamisviis stressirohketes või valusates olukordades. Seda näiteks loomaarsti külastamisel või poegimisel.

Kassipojad on sündides pimedad ja kurdid, seega vajavad nad emaga ja pesakonna kaaslastega suhtlemiseks nurrumisest tulenevaid vibratsioone.

Nurrumise madal sagedus põhjustab looma kehas erinevaid vibratsioone, mis rahustavad hingamist, ravivad vigastusi ja kasvatavad lihaseid, toimides samal ajal ka valuvaigistina.

Kuid nurrumine ei too kasu mitte ainult kassile, vaid ka omanikule. Inimestel on pärast kassidega suhtlemist ja nende pehme nurrumise kuulmist 40 protsenti madalam risk saada südameatakk ja kannatada madala vererõhu all.

Kuidas kassid nurruvad?

Erinevad uuringud on näidanud, et kasside lihased liigutavad häälepaelu. Sisse ja välja hingates satub õhk vibreerivatesse lihastesse, mis tekitab nurruva heli.

Nurruvad kassid ei suuda möirata ja möirgavad ei suuda nurruda. Seda seetõttu, et nurruvatel isenditel on häälepaeltes väike jäik luu, aga möirgavatel on see painduv.

See võimaldab suurtel kaslastel teha sügavat ja tugevat heli, kuid kodukassidel tekib õhuvärin ainult sisse- ja väljahingamise ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles