VÕI NII ⟩ Su lemmiku häälitsuste taga on üllatav põhjus

Raili Stina Reidla
, suvereporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Koerad oskavad inimestega üllatavalt hästi suhelda, kuigi nad ei oska rääkida.Lemmikud kasutavad oma soovide, vajaduste ja hirmude väljendamiseks kehakeelt. Tihti võib aga ette tulla olukordi, kus me ei pruugi mõista, mida täpselt neljajalgne sõber meile öelda soovib.

Mõnedel koertel on juba eos kaasa antud suurem erinevate häälitsuste pagas. Võime tuua näiteks rotveilerid, kes nurruvad, huskyd, kes räägivad, shiba inud, kes karjuvad ja baseijnid, kes joodeldavad haukumise asemel.

Üldiselt jaotatakse koerte häälitsused kuueks:

  • haukuv
  • vinguv
  • urisev
  • ulguv
  • ohkav
  • oigav

 

HAUKUV

Kõik koerad hauguvad. Mõni tõug muidugi rohkem, kui teine. Haukumine võib olla sügav ja hirmutav, aga ka kõrge ja pinnapealne. Haukumine võib näidata rõõmu, hirmu, viha, pettumust või mingit vajadust. Oma lemmiku haukumise tõlgendamiseks on vaja eelnevaid kogemusi ja tajuda konteksti. Haukumise heli kõrgus võib viidata ka koera emotsioonidele. Kõrge haukumine on tervitav, madal viitab ohule.

 

VINGUV

Vinguv häälitsemine on peaaegu sama mitmekülgne, kui haukumine, aga pole nii kehtestav. Koerad tekitavad vinguvat häälitsust enamasti siis, kui nad tahavad midagi. Selleks võib olla toit, mänguasi või hoopis tähelepanu. Samamoodi võib selline häälitsus näidata ka ärevust või hirmu. Kui su koera käitumine või isu on muutunud, võib olla vingumine tingitud valust.

 

URISEV

Esmapilgul võib sedasorti käitumine tähendada ainult üht - koer on valmis ründama ja kaitseb ennast. Muidugi mänguhoos ei tähenda urisemine üldse midagi kurja, vaid selle kaudu kutsub loom sind endaga mängima. Aja jooksul võid sa olla ära õppinud, mida mingis olukorras urisemine tähendab. Madal urin võib tähendada, et ta kuulis midagi väljast. Järjepidev urin hoiatab sind selle eest, et kui sa otsekohe oma tegevust ei lõpeta, võib ta rünnata. Ja urin koos hammaste näitamisega annab märku, et kutsale ei meeldi see konkreetne inimene või loom ja ta võib rünnata.

 

ULGUV

Hundid uluvad tihti oma liigikaaslastega suhtlemiseks ja sügavate emotsioonide väljendamiseks. Koertel on need põhjused suhteliselt sarnased. Paljud koerad ei ulu mitte kunagi. On aga mõni tõug, näiteks siberi huskyd, kes uluvad regulaarselt. Nad oma ulgumisega isegi räägivad, tekitades sealjuures kohati vägagi naljakaid häälitsusi.

 

OHKAV JA OIGAV

Koerad ohkavad ja oigavad, kui nad väljendavad rahulolu või pettumust. Kui loom ei saa seda, mida ta tahab ja on selles osas alla andnud, võivad nad väljendada seda suure ohkega.

On väga huvitav võrrelda loomade ja inimeste erinevate helide tähendusi. Näiteks koer haigutab siis, kui ta on närvis, mitte väsinud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles