Ettevaatust Just nendel põhjustel võib su lemmik värvi vahetada

Raili Stina Reidla
, suvereporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kui meie lemmiku karvastik hakkab üks hetk värvi muutma, tekib hinge ilmselt pisikene mure, mis nüüd lahti on. Selline seisund on loomulik isenditel, kes peavad ennast varjama kiskjate eest. Aga meie lemmikud ei pea ju tundma ohtu millegi ega kellegi ees? Tegelikult on värvi muutmisel veel mitmeid põhjusi, millest me kohe räägime!

Paljud koeraomanikud on täheldanud, et nende lemmikute karv on muutunud tumedamaks pärast operatsiooni või mõnda vigastust. Kõik sellised pisikesed märgid on väärt uurimist, kuna need võivad olla tõendid sellest, et midagi pole päris korras.

 

KASVAMISE PROTSESS

Kui sul on kodus kaheksa- kuni kaheteistkuune kutsikas, siis võid olla enam kui kindel, et sinu lemmiku karvkatte värvi muutus on seotud tema kasvamisega. See on väga normaalne nähtus! Iga tõu puhul toimub muutus erinevalt, aga kasvamise perioodil ei pea sa muret tundma. Mõni tõug kaotab oma kutsikakarva ja siis jääb mulje, nagu nad oleksid karvutud.

Jälgida tuleb aga seda, et värvimuutus ei oleks hoopis nahaprobleemide üks tunnustest.

 

VANANEMISE PROTSESS

Kahjuks on ka lemmikute aeg siin maailmas piiratud. Koerte vananemist võib võrrelda inimeste omaga, sest muutused on väga sarnased.

Kutsud ei pruugi minna üleni halliks, aga looma tume karv võib heleneda. Ja samuti kehtib ka siinkohal reegel, et kuni pole punetust, ärritust ega ebameeldivat lõhna, ei pea värvi muutuse pärast muretsema.

 

HORMOONIDE PUUDUS

Koera karvkatte värvi ja tekstuuri muutused võivad olla tingitud hormonaalsetest probleemidest. Hüpotüreoidism on üks levinumaid meditsiinilisi haigusi, kus koera kilpnäärme hormoonide tase on madal. Haiguse sümptomiteks on ka pigmentatsiooni muutus, nahainfektsioon, rasvumine ja madal pulss.

 

PIGMENDI KAOTUS

Kui märkad, et lemmiku karvkate on muutunud drastiliselt ja ka mõni koonupiirkond on muutunud valgeks, siis võib põhjuseks olla hoopis nahahaigus vitiligo. Haigus võib olla ajutine, aga ka eluaegne. Sellise seisundi põhjustajaks on autoimmuunhaigus, geneetilised tegurid või viirus. Kuid sageli jääb põhjus hoopis avastamata.

KAS TEADSID?

Valget ei peeta tegelikult karvkatte värviks, kuna valget karva ei põhjusta mitte pigment, vaid hoopis selle puudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles