Teadlaste avastus - lisaks inimestele oskavad matemaatikat ka need isendid

Raili Stina Reidla
, suvereporter
Copy
Matemaatiliste ülesannete lahendamiseks ei ole vaja suurt aju.
Matemaatiliste ülesannete lahendamiseks ei ole vaja suurt aju. Foto: Shutterstock

Maailm on täis piiramatult võimalusi ja uudseid tehnoloogilisi lahendusi. Eriti pakub huvi küsimus, kas inimesed on siiski targimad siin planeedil. Selle kohta tehakse lugematul hulgal uuringuid ja eksperimente. Nüüdseks on teadlased avastanud ühe põneva fakti – lisaks inimestele oskavad matemaatikaülesandeid lahendada ka mesilased.

Teadlased on uuringu raames teinud eksperimente mesilastega ja katsetanud nende võimeid. On avastatud, et mesilased on väga lihtsalt treenitavad. Mesilasi õpetati lahendama lihtsaid matemaatikaülesandeid, mis ei hõlma endas numbreid. Mesilased lahendavad mõistatusi läbi erinevate kujundite. Kõiki mesimumme treeniti individuaalselt.

Värsked uuringud näitavad, et matemaatiliste ülesannete lahendamiseks ei ole vaja suurt aju. Mesilastel on kaasasündinud võime lahendada probleeme. Sheffieldi ülikooli eriteadlased on leidnud, et need pisikesed putukad lahendavad teste, tuginedes pidevalt mittenumbrilistele vihjetele.

Uuringu raames viidi läbi eksperiment, kus peideti erinevate tahvlite taha ära suhkrut sisaldav maiuspala. Igal tahvlil oli kujutatud erinev arv erinevaid kujundeid. Pooltele mesilastele õpetati selgeks leidma maius kõige rohkem kujundeid sisaldavate tahvlite juurest, ülejäänutele kõige vähem kujundeid omava tahvli juurest.

Meeskond nägi, et kui mesilased olid ära õppinud sellise käitumismustri, suutsid nad hiljem maiuse leidmiseks kiiresti tuvastada kõrgeima või madalaima kujundite arvuga plakati. Seejärel üritati välja selgitada, kas mesilased kasutasid mingeid vihjed, mis ei sisalda numbreid. Selle jaoks näidati neile ainult kahte tahvlit, kus oli täpselt sama arv kujundeid, aga need olid jaotatud erinevalt ning ei olnud samas suuruses.

Keegi ei leidnud maiuspala üles. Kui mesilased oleksid ülesande lahendamiseks kasutanud numbreid, oleksid nad pidanud maiuse otsimisel lendama võrdselt kõigepealt ühe ja siis teise tahvli juurde.

«Meie uuringud näitavad, et loomad on uskumatult nutikad ja suudavad ülesandeid tõhusalt ning ootamatult lahendada,» ütles Sheffieldi ülikooli doktor HaDi MaBouDi.

«See muidugi ei tähenda, et mesilased või muud mitteverbaalsed loomad ei saa numbritest aru. Aga siiski soovitatakse loomade puhul kasutada mittearvulisi omadusi matemaatikaülesannete lahendamiseks.»

On lootust, et selline avastus võib osutuda tohutuks hüppeks tehisintellektide ja masinate kujundamisel. Kasutades arenenud loomade ajuehitust, saab välja töötada kõige lihtsama ja tõhusama viisi teatud ülesannete täitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles