Raplamaal üle 60 koera päästnud loomakaitsjad: roomasime sõna otseses mõttes roojas (3)

lemmik.postimees.ee
Copy
Raplamaa koertekoloonia.
Raplamaa koertekoloonia. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) koostöös põllumajandus- ja toiduametiga (PTA) päästis möödunud reedel Raplamaalt väga suurearvulise koertekoloonia.

See koerapidamise lugu ulatub tegelikult aastate taha, mil Eestimaa Loomakaitse Liit sai signaale, et Raplamaal on ühe vanatädi koerapidamine kasvanud veidi üle pea. Tollal prooviti seda lahendada ainult ametnikele lootma jäädes, kuid tulutult. Koeri oli väga palju, kõik paaritusid omavahel ja koloonia järjest kasvas.

Sel korral sai lugu alguse aprillis, kui liit otsustas sellele majapidamisele pilgu peale visata. Arvati, et asi võib olla hull, aga et lausa nii õõvastav, karta ei osatud. «Pärast koerte nägemist ahmisime mõne minuti õhku ja asusime tegutsema. Võtsime ühendust tädikese sugulastega ja tegime esialgu kokkuleppe, et nad proovivad ise rahulikult saada memme koerad kätte. Täpset koerte arvu ei teadnud keegi,» sõnas ELL. Tähtajaks pandi mai lõpp, sest rohkem poleks olnud võimalik oodata.

Aprilli lõpus ja mai alguses õnnestus sugulastel tuua liidu hoole alla 16 koera. Üks neist poegis kohe ka kaks ellu jäänud kutsikat ehk koerte arv oli selleks hetkeks kokku 18. Pärast seda polnud memm enam nõus ära andma ühtegi koera ning oli selge, et oodata pole rohkem võimalik. Arvestades ära toodud koerte tervislikku olukorda, oli iga seal veedetud päev koertele jätkuv piinamine.

Raplamaa kolooniast päästetud kutsikas.
Raplamaa kolooniast päästetud kutsikas. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

4. juuni hommikul mindigi koos PTAga kohapeale. Esialgu proovisid ametnikud memme veenda, et ta neid sisse laseks ja koeri näitaks. Memm sellega kuidagi ei nõustunud ja PTA-l tuli appi võtta koerte heaolu kontrollimiseks kõik seaduses lubatud meetodid. Piisas esimesest pilgust, kui loomakaitsjatel paluti tegutseda.

«Riietusime kaitserõivastusse ja sukeldusime ammoniaagihaisu, koerasita ja uriini sisse. Maja põrand oli ühtlaselt kaetud sita ja uriiniga. See oli seal olnud nii kaua, et tekitanud kohati lausa kihi põrandale. Roomasime sõna otseses mõttes sita ja kuse sees, et kappide ja rämpsuhunnikute alt koeri kätte saada. Neid oli väga palju ja alati, kui juba tundus, et nüüd on kõik käes, leidus ikka mõni, kes oli ennast osavalt kuskile ära peita suutnud,» kirjeldas ELL võigast vaatepilti.

Loomakaitsjate sõnul osutus 85-aastane memm üsna sõjakaks ja oli valmis koerte elu hinnaga neist kinni krabama. «Kakkus jalgadest nii, et liigesed peaaegu väljas,» sõnas ELL. Igatahes oli ametivõimude abi vaja, sest muidu poleks koeri sealt välja tuua saanud.

Raplamaa kolooniast päästetud koerad.
Raplamaa kolooniast päästetud koerad. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Kuna maja oli täis rämpsukuhilaid, siis tuli need koerte päästmiseks kõik ümber tõsta. Ühe sellise hunniku alt leiti näiteks kolm pisikest kutsikat, kes olid kõik erinevas vanuses ja erinevate emmede omad.

Palavus tegevusele just kaasa ei aidanud, sest kaitseriietuses ja maskis loomakaitsjatel jooksis higi ojadena. Selleks, et haisu kätte mitte minestada, tormasid loomapäästjad vahepeal värsket õhku hingama. Paar koera said ka aiast välja ning neid enam tabada ei õnnestunud.

Puurid õues täitusid ja koerte kokkulugemine selles mäsus oli üsna võimatu. Nii juhtus ka see, et tittede emmed said vale bussi peale ja vale koer koos tittedega teise bussi peale. Pooled koertest sõitsid otse Tallinna Tähesaju Petcity loomakliinikusse ja sealt edasi hoiukodudesse. Teine pool toimetati Lõuna-Eestisse, kust viiakse nad Feliveti loomakliinikusse.

Reedel toodi sealt ära 41 koera, mis tähendab, et varasema 18 koeraga oli selle koloonia suurus 61 koera.

Koerad on väga kehvas seisus. Nad on täis usse ja kõiki teisi parasiite. Kirbuallergiast on mõni üsna karvutu, neil on erinevad põletikud, silmahaigused ja lõualuud deformeerunud. Hammaste olukord on mitmel neist väga hull ja nad vajavad kindlasti hambaprotseduure. Mitmed on veel tiined ja osadel paistavad olevat ka kasvajad. Nii mõnigi on poeginud, kuid kutsikaid rohkem polnud.

Loomakaitsjatele väitis memm, et nad saavad küll kutsikaid, kuid kõik sünnivad surnult. Päris nii see pole, sest kokku toodi sealt ära kuus kutsikat. Ilmselt ülejäänud on leidnud oma lõpu, sööduna liigikaaslaste poolt.

Raplamaa kolooniast päästetud kutsikas.
Raplamaa kolooniast päästetud kutsikas. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit

Kuidas on võimalik, et üks vanainimene saab elada koos kontrollimatult paljuneva koerakarjaga väljaheidete sees ja mitte keegi ei võta midagi ette? Loomakaitsjate sõnul olid olukorrast teadlikud nii vallaametnikud, kohalik PTA, sotsiaaltöötajad kui ka kohalikud inimesed. «Mitte ükski inimene ei tohiks elada sellistes tingimustes ja me siiralt loodame, et sel korral saab ka tema kellegi hoole alla, kus on puhas ja hoitud olla,» kirjutab ELL avalikus postituses.

Nüüd vajatakse väga juurde hoiukodusid, kes on valmis võtma ühe pisikese, argliku ja haisva tegelase, et tema eest hoolitseda ja teda armastada. Hoiukodu pakkujatel palutakse helistada 51946146 või kirjutada info@loomakaitse.eu.

Seoses selle koloonia päästmisega on esimese 16+ koera kulud olnud juba üle 3000 euro. Reedene kliinikuvisiit lisas 2000 eurot, kuid tehtud said ainult väga põgusad ülevaatused ja parasiiditõrjed. Mitmed koerad vajavad silmaarsti abi ning kõik hiljem ka steriliseerimist ja kastreerimist. Samuti on vaja külastada hambaarsti, sest valusa suuga on elu põrgu.

Lõuna-Eesti poolelt on tulemas ka kopsakas arve ning lisanduvad ka osa koerte ülalpidamiskulud ja kutsikatega seonduv. Ühe looma kulu võib küündida ca 500 euroni.

ELL palub taas appi kõiki ettevõtteid, kes tegelevad koeratoidu ja muu taolise müügiga. Vajatakse toitu, rihmasid, trakse ja nii edasi. Kedagi ei saadeta hoidu nii, et poleks seljas parajaid trakse ja jalutusrihma. Koerad on väga arglikud ning kõige tähtsam on see, et nad põgenema ei saaks. Selleks on vaja korralikku varustust.

ELL palub väga kõigi abi, et needki koerad saaksid võimaluse uueks ilusaks eluks ja oleksid piinadest vabad.

Koerte aitamiseks saad anda oma panuse, lisades selgituseks «Raplamaa koerad»:

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

NB! Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles