Nõos ammuga koera tapnud isik võeti vahi alla: meest kahtlustatakse ka lähisuhtevägivallas (7)

Copy
Ammuga tapetud Posse.
Ammuga tapetud Posse. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Politsei pidas kinni mehe, keda kahtlustatakse Nõo vallas ammuga koera tapmises ja mitmes muus seaduse rikkumises. Meest külastanud loomakaitsjate sõnul elasid tema kodus nälgivad loomad ning mees olnud vägivaldne oma perekonna vastu.

Emadepäeval ehk 9. mail tappis Nõo valla Meeru küla elanik Kaupo ringi hulkunud koera, kes mehe sõnutsi teda ründas. Tapetud lemmiku leidis tolle omanik Risto, kes pärast maja juures nähtud verejälgi looma otsima läks. Kuna eelmisel õhtul olla tema tuttavad kuulnud, kuidas Kaupo ähvardas mehe koertel vikatiga pea maha lüüa, siis aimas Risto süda halba.

Verejäljed viisid majast ca 150 m kaugusele võssa kasvanud kraavi juurde, kust mees oma lemmiku laiba ka leidis. Poolel teel kraavi juurde oli maas murdunud verine ammunool. Tapetud lemmikul Possel oli silma juures auk ning oli üsna selge, et koer tapeti ammuga. Kohale kutsutud politsei fikseeris sündmuse ja viis kaasa asitõendid.

Julmast sündmusest kuuldes sõitis asja uurima ka Eestimaa Loomakaitse Liit, kes kirjeldas sellele järgnenud ootamatuid sündmusi pikas sotsiaalmeedia postituses. Näiteks demonstreerinud napsune Kaupo teda külastanud vabatahtlikule loomakaitsjale taparelva, mis oli väidetavalt riputatud lapse voodi kohale seinale.

Samuti selgus, et mehe peresuhetes valitseb väga keeruline olukord. Vabatahtlik leidis eest mehe intellektipuudega naise, kes kurtis, et kannatab koos väikse lapsega vägivalla ja nälja käes. Selle peale muretses vabatahtlik pere tühja külmkappi toitu. Kogu olukord päädis päeva lõpuks kiirabi ja politsei kohale saabumisega.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria Gonjak ütles loo kommentaariks Lemmikule, et 14. mail esitas prokuratuur taotluse vahistada 54-aastane mees, keda kahtlustatakse lähisuhtevägivallas ning veel kahes kehalise väärkohtlemise juhtumis. Samuti kahtlustatakse meest looma julmas kohtlemises ning joobnuna mootorsõiduki juhtimises. «Vältimaks vabaduses uute kuritegude toimepanemist kohus prokuratuuri taotluse ka rahuldas. Mees on vahi all esialgu kaks kuud,» ütles Gonjak.

Kogu loo taustal avastasid loomakaitsjad, et mees peab oma kodus ka hulganisti loomi, kelle elamistingimused ei kannata liidu hinnangul aga mingisugust kriitikat.

Mõnedel partidel oli pealagi kiilaks nokitud.
Mõnedel partidel oli pealagi kiilaks nokitud. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Kaupo sõnul olevat põllumajandus- ja toiduamet teda hiljuti külastanud ja loomade pidamistingimused heaks kiitnud.

Loomi peeti ka lastetoas.
Loomi peeti ka lastetoas. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Liidu esindajad sellega kuidagi nõustuda ei saa. «Küülikud virelesid pimedates putkades. Neil puudus vesi ja hein. Õue peal oli hulk parte, kellest osad lombakad ja väga porised. Paaril linnul pea ja kael katki katkutud ning ei olnud ka nendel kuiva aluspanu ega võimalust kuskil suuremas nõus veemõnusid nautida. Pisikeses aedikus oli kolm suurt lammast, kolm talle ja kits. Ka neil puudus joogivesi ja hein. Lisaks oli neid ümbritsev võrk täis teravaid lahtisi raudtraate ning keset aedikut laiutas maas traatvõrk, millel seisis lammas. Ilmselgelt ei olnud tegu loomadele heade tingimustega,» kirjeldas liidu vabatahtlik loomade pidamistingimusi.

Jäneste elamistingimused.
Jäneste elamistingimused. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Lemmik palus olukorda kommenteerida ka põllumajandus- ja toiduametil.

«Loomade pidamise tingimuste kohta tõdeme, et kontrolli teostanud ametniku hinnang ei olnud adekvaatne ja PTA on sellest teinud ka omad järeldused,» ütles PTA kommunikatsioonispetsialist Merit Pärnpuu.

PTA on nimetatud probleemiga koostöös Eestimaa Loomakaitse Liiduga alates 13. maist iga päev tegelenud ning lähiajal leiavad kõik loomad ja linnud endale uued omanikud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles