Üllatav leid: linnuliikide mitmekesisus mõjutab otseselt inimese heaolu

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Seda, et looduskeskkond inimese heaolus suurt rolli mängib, teatakse küll laialdaselt, kuid teaduslikult on seda veel vähe käsitletud. Hiljuti läbiviidud uuringust  aga selgus, et lindude liigrikkusel on tihe seos sellega, kui rahul inimesed oma elukeskkonnaga tegelikult on.

Uuringu autori Joel Methorsti sõnul on looduse väärtust oluline mõõta, sest see aitab meil saada parema ülevaate sellest, kuidas bioloogiline mitmekesisus inimeste heaolu mõjutab.

Methorst ja teised uuringus osalenud teadlased leidsid hiljuti Euroopa inimeste seas läbiviidud uuringu tulemusel, et erinevatest looduses leiduvatest liikidest on just linnud need, kes inimese heaolutundes kõige tähtsamat rolli mängivad: need inimesed, kes elasid paikades, kus pesitses rohkelt eri liiki linde, olid eluga rahulolevamad, sõltumata soost, vanusest või isegi oma sissetulekust.

«See uuring näitab, kui oluline on looduslik mitmekesisus inimeste jaoks tegelikult,» ütles uuringu autor väljaandele PsyPost. «Bioloogiline mitmekesisus võib otseselt mõjutada meie tervist ja heaolu. Näiteks mõjub looduses viibimine positiivselt meie vaimsele tervisele.»

Ligipääs rohelusele oli samuti tegur, mis mõjus eluga rahulolule positiivselt, mistõttu toovad uuringu autorid esile rohealade säilitamise olulisust linnakeskkonnas.

Üllatuslikult ei seostunud rahuloluga imetaja- ja puuliikide rikkus.

Teadlased käsitlesid ka uuringus osalenud inimeste sotsiaalmajanduslikku tausta ning leidsid endalegi üllatuseks, et lindude liigirikkus mängib inimeste rahulolus eluga sama olulist rolli nagu sissetulek.

Põhjuste väljaselgitamiseks tuleb aga läbi viia edasised uuringud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles