Koeralt inimesele kanduv parasiit levib Baltikumis üha enam

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti teadaste osalusel valminud rahvusvaheline uuring selgitas välja, et koeralt inimesele leviv parasiit Dirofilaria repens levib Baltimaades üha laiemalt.

Dirofilaria repens on ümaruss, mis põhjustab haigust nimega naha dirofilarioos, ütles Eesti Maaülikooli doktorant Valentina Oborina ERR-ile.

Ehkki parasiit kahjustab eelkõige koeri, võib see kanduda ka inimesele, mistõttu tasub doktorandi sõnul sellest teadlik olla ka koeraomanikel ja loomaarstidel. Koer võib olla haigusesse nakatunud, kui tal on märgata ajas üha arenevaid nahamoodustisi, punetavad laike, haavandid, sügelust.

Ka inimestel võib parasiit põhjustada nahaaluseid moodustisi, naha punetust ja sügelust, ning kirjeldatud on ka juhtumeid, kus parasiit esines inimese silmas. Lisaks koertele ja inimestele nakatab parasiit ka kasse ja erinevaid koerlasi.

Kuna tegu on haigusega, mis levib koeralt inimesele siirutajate, näiteks sääskede kaudu, on doktorandi sõnul eriti oluline nii lemmikloomi kui ka ennast sääskede eest kaitsta, kasutades sääsetõrjevahendeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles