Puugid liikvel! Kuidas ära tunda, et lemmik on puugilt haiguse külge saanud?

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Puugid ei ohusta meid ainult metsas või rabamatkal, vaid ka linnaparkides ja kortermaju ümbritsevatel muruplatsidel. Kuidas kaitsta lemmikut puukide eest ning ära tunda puugihammustusest tekkinud haigust?

KIKA lemmikloomapoodide jaekaubanduse juhi Ksenia Germani hinnangul on müüt, et puugioht valitseb ainult hiliskevadel ja suvekuudel. Tegelikult on puugid aktiivsed pikema perioodi vältel ning võivad loomaomanikke üllatada juba esimestel kevadistel päevadel. «Tõepoolest on puugid kõige aktiivsemad mai keskel, kuid kaitsevahendeid kasutamata on äärmiselt tõenäoline, et lemmik korjab oma esimesed puugid juba neil päevil. Ilmad ju lähinädalatel lõpuks soojenevad ning siseruumides kehtivate piirangute tõttu veedavad paljud inimesed oma vaba aja lemmikuga metsas või rabamatkal. Seepärast peakski juba praegu kasutama puugitõrjevahendeid ning looma pärast iga jalutuskäiku põhjalikult kontrollima,» ütleb German.

Kõige olulisem ongi põhjalik puugikontroll. Lisaks karvastikule tuleb üle vaadata ka looma tundlikumad ja õhukesema karvkattega kohad nagu jalgevahe, käpad, alakõht, kaenlaalused ning kõrvad. Eriti valvsad ja põhjalikud peavad olema paksu karvkattega loomade peremehed, sest tiheda karva seest on vereimejaid raskem leida. Siis võib loomaomaniku tööd pisut lihtsustada põhjalik karvahooldus koertesalongis või karvastiku regulaarne harjamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles