OTSEPILT ⟩ Vaata, kuidas tähistavad tänast karjalaskepäeva Viljandimaa lehmad

lemmik.postimees.ee
Copy
Karjalaskepäeva otseülekanne
Karjalaskepäeva otseülekanne Foto: Kuvatõmmis

Rahvakalendri järgi on 1. aprill teatavasti karjalaskepäev. Sel puhul toob Lemmik teieni otseülekande Viljandimaalt Kõpu farmist, et heita pilk lehmade tänapäevasesse argiellu.

Karjalaskepäevaga tähistatakse rahvakalendri järgi karjatamisperioodi algust. Vanasti lasti sel kuupäeval kari iga hinna eest kasvõi korraks ja isegi üle lumehangede õue, sest siis oli karjatamine palju olulisema tähtsusega: inimeste toiduvarud olid kevadeks otsa lõppenud, lisa polnud harilikult kusagilt võtta ning hakkama tuli saada omavarutud söödaga.

Tänapäeval elavad karjaloomad aga hoopis mugavamat ja mõnusamat elu ning sel aastal pääsevad nad õue arvatavasti alles maikuus.

Karjandusse ning karjalaskmisse puutuv traditsioon on üsna sarnane jüripäeva traditsioonidega: sel päeval taotleti karjale head käekäiku eelolevaks karjatamisperioodiks, püüti mitmesuguste rituaalide abil halba oma karjast eemale hoida ning ennustati ette karja tulevikku.

Viljandimaal Põhja-Sakala vallas asuvas Kõpu farmis elab 640-660 lehma pluss veel teine sama suur hulk vasikaid-mullikaid, kes annavad üle 11 tonni aastas piima lehma kohta, millega varustavad kodumaist Farmi piimatööstust.

Farmi peremees Tõnu Vreimann ütles Lemmikule, et kuna kari lastakse tavaliselt välja maikuus, siis on tänapäeval veidi arusaamatu, miks tähistatakse karjalaskepäeva juba 1. aprillil. Vanemate aegade kontekstis võib aga asi olla selles, et siis sai loomasööt otsa ja muud üle ei jäänud. Tänapäeva farmid on aga söödaga ilusti varustatud ja nii lehmasid välja enam ajama ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles