PILDID JA VIDEO ⟩ Nukker lugu: jänesepoeg sattus ilma asjata veterinaari vastuvõtule (5)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Veterinaari juurde toodud jänesepoeg.
Veterinaari juurde toodud jänesepoeg. Foto: Heiki Valneri blogi

Igal kevadel seisavad loomapäästjad silmitsi sama probleemiga: inimesed sekkuvad ilma asjata metsloomade ellu ja seavad nad niimoodi ohtu. Teemale juhib tähelepanu ka keskkonnaamet.

Loodus tärkab ja loomariik koos sellega ning igal kevadel on loomapäästjad hädas, et inimesed ilma asjata metsloomi torkima lähevad.

Nii näiteks leidis möödunud nädalal üks inimene Haaberstist jänesepoja. Arvates, et loom on hüljatud, võttis ta ühendust loomapäästjatega ning viis looma veterinaari juurde. Seal aga selgus, et jänesepoeg tegelikult päästmist ei vajanudki.

«Meie saime aru, et ema on surnud ja poeg vigane, ning siis leppisime kokku, et viige kliinikusse ja meie tasume arve. Kliinikus aga öeldi, et täiesti tavapärane terve poeg.» kirjeldas olukorda Loomapäästegrupp MTÜ asutaja Heiki Valner.

Jänesepoeg.
Jänesepoeg. Foto: Heiki Valneri blogi

Selline omavoliline sekkumine metslooma ellu on väga ohtlik, kuna metsloomade suremus on ka õppinud inimese käe all väga suur, rõhutas Valner. Jänesepoeg oleks vaja metsa tagasi viia, sinna, kust ta leiti, et ema ta üles leiaks, kuid kuna loomapäästjad jänesepoja leidjaga enam kontakti ei saanud, ei saanud nad seda teha. Seega on loomake praegu hoiukodus.

Inimesed kipuvad Valneri sõnul ennatlikult arvama, et loomapoeg on hüljatud või tema vanemad surnud. Teha kindlaks, kas see on tõesti nii, on pikk ja põhjalik protsess, kus näiteks loomapäästjad metsaelukaid kaamerate abil mitu päeva jälgivad, et vaadata, kas vanemad tõepoolest poja juures ei käi.

Valneri sõnul on ta kokku puutunud ka inimestega, kes on üritanud metslooma omavoliliselt üleval pidada. «Lõpuks, kui see loomake on juba poolsurnud, annavad ta meile üle, ja ütlevad, et noh, proovisin aidata, aga näed, ei tulnud välja, tehke teie nüüd edasi. Tegelikult selline aitamine, eelkõige valesti toitmine, tapab looma hoopis ära,» rääkis Valner Lemmikule.

Valesti toimtine hävitab looma õige seedimise. «Neid loomi uuesti terveks teha on ikka väga-väga raske.»

Samuti on suur murekoht metsloomadega koos pildistamine, sest ema ei pruugi poega enam omaks võtta, kui ta on inimese lõhnadega kokku puutunud.

Teemale juhib tähelepanu ka keskkonnaamet. «Pojad jäetaksegi sageli üksi, sest nii on neile ohutum,» selgitas ameti esindaja Facebooki lisatud videos.

Lemmikloomauudistega kursis olemiseks hoia silm peal Postimehe portaalil LEMMIK aadressil lemmik.postimees.ee.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles