Reegel, mida peaksid teadma puugitõrjevahendite kasutamise kohta

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Puugitõrjevahendeid kasutades tasub teada, et mitme keemial põhineva vahendi korraga kasutamine võib lemmikule hoopis rohkem kahju kui kasu tuua.

Nagu autojuhtidele tuleb esimene lumi igal aastal ootamatult, nii on paljude lemmikloomaomanike jaoks kevadekuulutajaks linnulaulu asemel hoopis puugid, kelle neljajalgne sõber oma jalutuskäikudelt koju toob. Et puuke vältida, on valikuid nii mitmeid, et võib koeraomanikul silme ees kirjuks võtta: alustades kaelarihmadest ja lõpetades ultraheli lainete põhjal töötava ripatsiga.

Lemmikloomapoodide keti KIKA jaekaubanduse juht Ksenia Germani sõnul on just kaelarihmad loomaomanike seas üsna levinud, sest neid on mugav kasutada. Samuti on populaarsed parasiite tõrjuvad tilgad, mida soovitatakse kutsikatele ja kassipoegadele, kes pole veel piisavalt suured, et rihma kanda.

Ultraheli lainete põhjal töötav ripats on ilmselt üks põnevamaid puukide tõrjumiseks mõeldud leiutisi. «Need annavad helisignaale, mida loomad või inimesed ei taju, aga mis võtavad puukidelt ja parasiitidelt koordinatsioonivõime ning nad ei suuda enam looma külge kinnituda,» selgitas German nende tööpõhimõtet.

Soovi korral saab putukatõrjevahendeid ka ise kokku segada: Germani sõnul tuleb selleks leida naturaalne aroomiõli, mis sobib ka lemmikloomadele ning tõrjub putukaid – näiteks sidrunhein, lavendel või eukalüpt. Loomadele ohutuid aroomiõlisid tasuks kindluse mõttes otsida lemmikloomapoodidest.

German hoiatab, et liigne tõrjevahendite kasutamine võib lemmiku jaoks ka ohtlikuks osutuda: kuigi erinevaid tõrjevahendeid võib omavahel kombineerida, siis keemial põhinevaid tõrjevahendeid korraga kasutada ei tohi. «Näiteks kui kasutad keemilist parasiidivastast kaelarihma, siis võib samal ajal kasutada ka ultrahelil töötavat ripatsit või näiteks looduslikke aroomiõlisid. Kindlasti ei tohi korraga kasutada näiteks keemilisi tilku ja keemilist kaelarihma, sest nii võid sa oma lemmikule hoopis mürgituse põhjustada,» hoiatab German.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles