VIDEO ⟩ Kevade algus tõi merikotkaste pessa esimese muna

Postimees
Copy
Merikotka esimene muna saabus kevade esimesel päeval.
Merikotka esimene muna saabus kevade esimesel päeval. Foto: Kuvatõmmis videost

Eile kell 11.37 algas kevad. Samal päeval tähistasid Matsalu merikotkad kevade saabumist esimese munaga. 

Merikotkad hakkavad pesa sättima juba kesktalvel, mil pessa tuuakse värskeid oksi ja kulu. Munemist alustavad nad enamasti märtsi teisel poolel. Merikotka kurnas on üks kuni kolm muna, pojad kooruvad aprilli teises pooles ning lennuvõimestuvad juuli algul. Pesa lähedusse jäävad pojad septembrini.

Merikotka pesakaamera asub Matsalu rahvuspargis, mis oma ligi 500 km² pindalaga on üks Euroopa tähtsamaid veelindude pesitsus- ja rändepeatuspaiku. Matsalust lendab igal aastal läbi üle kahe miljoni veelinnu, kellest lühemaks või pikemaks ajaks jääb peatuma üle 230 000 linnu. Avarate luhtade, rannakarjamaade ja ligikaudu 2000 hektari suuruse roomassiiviga ümbritsetud madalaveeline Matsalu laht pea 50 väikesaare ja laiuga tagab merikotkastele väga hea toidubaasi.

Pesakaamera on paigaldatud Eesti teadaolevalt kõige põlisemale merikotkaste pesitsusalale – kotkad on seal pesitsenud juba vähemalt 1870. aastast. Praeguse pesa ajalugu on samuti vägev, muuhulgas võib seda näha Rein Marani 2002. aastal filmitud ja 2005. aastal linastunud dokumentaalfilmis Eesti kotkad (Gaviafilm, 2005). Tollastest vanalindudest üks oli pärit Soomest Turu piirkonnast.

Merikotkad ehitasid veebikaameras nähtava pesa juba 1996. aastal, kui varasem pesapuu lähedal metsas kuivas – eelmine pesa leiti 1990. aastal. Praegune pesa on olnud püsivalt ja igal aastal asustatud ning seal on 25 aasta jooksul (1996–2020) üles kasvanud kokku 29 poega, st tegemist on väga produktiivse kohaga. Matsalu laht ja luhad on merikotkastele soodne koht pesitsemiseks ja selle tõestuseks on pesakaameras nähtava paari lähedusse, vähem kui kilomeetri kaugusele, pesitsema asunud ka teine kotkapaar. On huvitav jälgida, kuidas oma territooriumi kiivalt kaitsvad merikotkad teineteise läheduses hakkama saavad.

Sealses pesas sirgunud 29 pojast on rõngastatud 23. Taasleide on tulnud koguni kümnelt pesapojalt, sh 2012. aastal rõngastatud poeg käis 2018. aastal tollase merikotkaste veebikaamera ees Läänemaal ning 1995. aastal koorunud lindu nägime 2011. ja 2013. aastal kotkaste talvise söödaplatsi kaamerast. Tänavu kaamerate ees pesitsevatel vanalindudel Evel ja Eerikul rõngaid ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles