FOTOD JA VIDEO ⟩ Kass tõi Hiiumaal koduõuele haruldase jäälinnu

Maarja-Liis Orgmets
Copy
Hiiumaalt leitud jäälind.
Hiiumaalt leitud jäälind. Foto: Aeliita Sinijärv

Hiiumaal Kärdla linnas leidis pere oma koduõuelt jäälinnu, kes on Eestis väga vähe levinud linnuliik.

Hiiumaal Kärdla linnas elav Aeliita Sinijärv leidis silmatorkava linnu ühel hommikul ootamatult oma koduaiast. «See oli 6. märtsil kell 9. Läksin toast välja ilma vaatama ja istusin trepil pingikesele. Mõtlesin oma mõtteid ja rüüpasin värsket kevadist õhku, mis oli kevadlinnu laulust üsna tummine. Ja pead keerates märkasin kodu kõnniteel lebavat jäälindu,» kirjeldas Sinijärv.

Erksavärviline lind jäi kohe silma. Ta oli külili. Naine võttis linnu kätte, et ta üle vaadata, kuid vigastusi ega verd õnneks ei märganud. «Nägin ka hoovil meie kassi, kes on hea jahimees ja püüab hästi hiiri ja rotte,» lisas Sinijärv.

Ta arvab, et perekass Käbi (2) võis olla just see, kes jäälinnu õuele tõi. «Aga meie kass, hea kiskja, polnud talle midagi halba teinud. Tõi oma saagi meile näha ja tuli rõõmu jagama.»

Jäälindu soojendati peopesal.
Jäälindu soojendati peopesal. Foto: Aeliita Sinijärv

Lind toodi tuppa ja teda soojendati peopesas. «Siis tuli poeg ja ütles, et jäälind on suur haruldus ja looduskaitse all. Ta helistas kohe loomaühingusse ja ornitoloogile,» rääkis Sinijärv.

Linnuke pandi toas karbi sisse taastuma ja talle anti vett juua. «Natukese aja pärast tuli tal eluvaim sisse ja ta hakkas toas ringi lendama. Enne olid tema silmad tuhmid ja läiketa, aga siis hakkasid särama ja eluvaim taastus.»

Poeg viis linnu Eesti Metsloomaühingusse ülevaatamisele, kus ornitoloog ta ka ära rõngastas. «Ornitoloog ütles, et sellist jäälindu pole ta 20 aastat näinud. See on suur haruldus ja Hiiumaal on ta tavaliselt läbirändel.»

Kuna loomaühingust öeldi, et lind tuleb seal lahti lasta, kus ta kinni püüti, siis lasi pererahvas ta oja kaldal lahti. Meeleolukas hetk jäädvustati ka videopildile:

Kuigi jäälind on erksavärviline, ei ole teda Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehe andmetel lihtne leida ja vaadelda. Ta on pisike ja väga ettevaatlik lind, kes enamasti põgeneb juba kaugelt inimest nähes. Ta on ka väga kiire lendaja - lennukiirus 15-20 meetrit sekundis ja seepärast «vilksab ta mööda vaid värvilise täpina».

Talveks jääb Eestisse arvatavasti 20-50 lindu, kes püüavad ellu jääda jõgede jm veekogude jäävabades kohtades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles