Keskkonnaamet avaldas põhjused, miks metsloomade ja lindude toitmine võib ohtlik olla

lemmik.postimees.ee
Copy
Lindude talvine toitmine.
Lindude talvine toitmine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaameti teatel võib metsloomade ja lindude toitmine oma koduõuel halvendab nende võimet iseseisvalt looduses toime tulla ning kaasa aidata haiguste levikule.

Ehkki talvel on paljude metsloomade ja lindude jaoks toidu hankimise raske, ei tasu inimestel neid iga hinna eest toita, leiab Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi.

Talvi sõnul minetab metsloom inimese pakutud toiduga harjudes oma loomuomased instinktid ja seab ohtu võime looduses omapäi hakkama saada.

Toidulaua naabrusesse võib koguneda ebatavaliselt palju loomi ning nii hakkavad levima haigused. Võitluses toidu pärast võivad hakata tekkima ka vigastused. «Teisalt toob lisatoitmine meie lähedale lisaks aialindudele ka teised liigid. Nii võib inimese silme all kujuneda toiduahel, kus linnumajast toidu hankijaid saadavad röövlinnud ja teised kiskjad,» kirjeldab Talvi.

Aialindude toitmine võib olla põhjendatud vaid külmal ja lumerohkel talvel, kuid kindlasti peab silmas pidama, et kord alustatud toitmist ei tohi enne lume sulamist katki jätta.

Ka Eesti Maaülikooli loomaarst Madis Leivits leiab, et tihedam kokkupuude metsloomadega aitab kaasa viiruste levikule, sest loomad levitavad kergesti baktereid ja parasiite.

Metsloomi toiduga koduõuele meelitades tekitad olukorra, kus metsloomaga võib kokku puutuda ka koduloom, ja nii võivad viirused ja haigused metsast koju levida. Samuti võib inimene haigustekitajaid kodust metsa levitada. «Seega tuleb meil loomade abistamisel ja peibutamisel olla väga ettevaatlikud, et me neile hoopis rohkem häda ei teeks,» hoiatab Levits.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles