Piusa koobastest leiti nahkhiir, kelle vanus jahmatas isegi eksperte

lemmik.postimees.ee
Copy
Loendus Piusal.
Loendus Piusal. Foto: Rauno Kalda/erakogu

Piusa koobastest leiti 32-aastane tõmmulendlane ja see on ekspertide sõnul üsna harukordne leid.

Eestimaa Looduse Fondi eksperdid viisid märtsi alguses läbi välitööd, mille käigus leiti rõngastatud tõmmulendlane. Rõnganumbri kontrollimisel selgus, et nahkhiir oli märgise saanud 31 aastat tagasi – 7. märtsil 1990. aastal, olles sel ajal aasta vanune.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtivspetsialist ja nahkhiireuurija Rauno Kalda sõnul leiti 32-aastane rõngastatud loom samast koopaosast, kus ta üle kolmekümne aasta tagasi rõnga küünarvarre ümber sai. Eksperdi kinnitusel on see üsna sage nähtus, et loomad aastaid samas kohas talvituvad.

Kuigi leid on ekspertide sõnul harukordne, ei saa leitud nahkhiirt päris rekordiomanikuks nimetada, kuid ta võib sinna veel jõuda. Vanim Eestis kindlaks tehtud nahkhiir on Kalda sõnul 32,5 aasta vanune ning maailma vanim kindlakstehtud tõmmulendlane on elanud vähemalt 41 aasta vanuseks.

Tõmmulendlane.
Tõmmulendlane. Foto: Rauno Kalda/erakogu

Umbes 5-7 grammi kaaluv tõmmulendlane on väikestest imetajatest maailmas üks kõige pikemaealisi liike ning nahkhiired on ka ühed kõige vanemaks elavad väikesed imetajad.

Eestis elavad tõmmulendlased peamiselt metsas, kuid poegimiseks valib ta peamiselt mõne metsa keskel paikneva maja. Hea elupaiga juurde peab kuuluma ka veekogu.

Tõmmulendalne on paikne liik, kes veedab meil nii suve kui talve. Talvitumiseks sobivad hästi suuremad tehiskoopad, maa-alused militaarrajatised ning kaevanduskäigud.

Eestis rõngastati esimene nahkhiir 9. novembril 1947. aastal. Selleks oli Tallinna külje all paiknevates Laagri käikudes talvitunud pruun-suurkõrv (Plecotus auritus). Vahemikul 1947 kuni 1996 rõngastati Eestis üle 16 000 nahkhiire.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles