Hannes Hermaküla koer tegi koroona antikehade testi: esimese korraga kohe õnnestus!

lemmik.postimees.ee
Copy
Kaader saatest.
Kaader saatest. Foto: Kuvatõmmis / Ringvaade

Teleajakirjanik Hannes Hermaküla koer Bob tegi ETV saates «Ringvaade» koroona antikehade testi. Bob andis testi Tallinna ülikooli uuringu jaoks, milles püütakse teada saada, kas koroona levib läbipõdenud inimeselt tema lemmikule.

Neljajalgsest reporterist, teleajakirjanik Hannes Hermaküla koerast Bobist sai uuringus osaledes esimene Eesti koer, kellel on koroona läbipõdemist uuritud.

Selleks pidi Bob läbima koroona antikehade testi, mille jaoks võttis veterinaar tema käpast vereproovi. Antikehade testimiseks kasutati sama testi, mida inimeste puhulgi, ning tulemuse sai teada juba 15 minutiga.

Hannes Hermaküla põdes koroonat viis kuud tagasi ning pärast seda olid tema veres antikehad olemas. Bobi test osutus seevastu negatiivseks, mis näitab, et koroona temale ei levinud.

Bob ise suhtus testi andmisesse esialgu pelglikult, värisedes üle keha, kuid kui vereandmiseks läks, ei paistnud ta sellest väljagi tegevat. «Bob, sa olid väga vapper! Ja nüüd ta saab vist kilo maksa ma arvan!» kommenteeris Hermaküla, kui loomaarst Bobi käppa kinni sidus.

Kuigi maailmas on koroona levikut inimeste ja loomade vahel uuritud juba näiteks nii Hiinas kui ka Itaalias, siis Eestis ei ole seda teemat veel käsitletud. Seega pole seni ka teada, kas mõni Eesti lemmikloom on koroona läbi põdenud, rääkis Tallinna ülikooli bioloogia õppesuuna juht Kairi Koort saates.

Koorti sõnul põevad koerad koroonat üldiselt väga kergelt ja on nakkusohtlikud vaid mõne päeva.

«Mina tegelen igapäevaselt teraapiakoertega, mis tähendab, et kliendid puutuvad koertega kokku, ja me pidevalt tunneme selle vastu huvi, kuidas me tagame inimeste ja koerte heaolu ja tervise,» rääkis Tallinna ülikooli loodusteaduste tudeng Maarja Tali, kes teeb uuringut.

Koroona läbi põdenud inimesed, kellel on lemmikloom, saavad uuringus osalemiseks ka ise soovi avaldada, andes endast märku e-posti aadressil tluloom@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles