LINNUGRIPP MÖLLAB? Pirita rannal on viimastel päevadel avanenud õudne vaatepilt

lemmik.postimees.ee
Copy
Hukkunud luik Pirita rannal teisipäeval.
Hukkunud luik Pirita rannal teisipäeval. Foto: Tiit Mõttus

Viimastel päevadel on Pirita rannast kokku korjatud vähemalt kaheksa hukkunud luike. Tõenäoliselt on need linnugrippi surnud kühmnokk-luiged.

Pirita linnaosa valitsus annab teada, et sel nädalal on Pirita rannast leitud mitu luigekorjust. Üks neist leiti Pirita rannahoone lähedalt lumekuhilate vahelt veepiirilt eile õhtupoolikul (lisatud foto). Paar päeva varem koristati rannaribalt seitse hukkunud lindu.

Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat kahtlustab, et selle taga on linnugripp. «Kui seni on linnugripi tõttu hukkunud lindude kohta tulnud teateid Saaremaalt, Lääne-Virumaalt ning mitmelt rannaalalt Harjumaalt, siis nüüd on linnugripp ilmselt jõudnud ka Piritale,» sõnas Liinat.

Põllumajandus- ja toiduamet kehtestas linnugripi leviku tõkestamiseks 1. märtsist üle-eestilised piirangud lindude väljas pidamisele.

Liinat lisas, et vaatepilt on pelutav ja leiust segaduses inimesed ei tea, mida teha. «Ohtliku taudi tõttu ei tohi lindu katsuda ning surnud linnust või lindudest tuleb teavitada põllumajandus- ja toiduametit,» ütles Liinat.

Kindlasti ei tohi inimesed ise linde üles korjata ja neid kuhugi viia. Hukkunud linnud kogub kokku PTA või ranna hooldaja ja seda tuleb teha võimalikult ruttu. «Kui surnud linde kiirelt ära ei koristata, siis võivad korjustega kokku puutuda koerad või rebased või teised linnud, kes võivad nakkust edasi kanda ning kiiresti leviv lindude gripp võib jõuda kodulindudeni,» selgitas Liinat.

Surnud lindudest saab teada anda PTA infoliinile 605 4767, mis töötab ööpäev läbi.

Linnugripp on väga ohtlik ja nakkav ning ohustab kõige rohkem luiki, hanesid ning uju- ja sukelparte. PTA teatal tuvastati linnugripp tänavu Eestis 12. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles