VIDEO Teadlased avastasid teoliigid, kes suudavad endale täiesti uue keha kasvatada

lemmik.postimees.ee
Copy
Tigu eraldab pea vanast kehast, et siis uus asemele kasvatada.
Tigu eraldab pea vanast kehast, et siis uus asemele kasvatada. Foto: Sayaka Mitoh/SWNS/Sayaka Mitoh/Scanpix

Kui üldiselt on teada, et sisalikud suudavad endale uue saba kasvatada, siis nüüd avastasid teadlased hämmastavate võimetega meritigude liigid, kes suudavad taasluua kogu oma keha.

Sellist taasloomise protsessi nimetatakse autotoomiaks ehk eneseköndistuseks. See on nähtus (kaitsekohastumus), kus loom loovutab osa oma kehast. Üldjuhul toimub see siis, kui looma ründab kiskja. Pääsemiseks jätab ta siis maha selle osa, millest kiskja on haaranud, ning kasvatab selle hiljem tagasi. Nüüd on aga teadlased avastanud teoliigid, kes amputeerivad ise oma pea ja kasvatavad sellest uue keha. Uurimistöö tulemusi kajastati hiljuti ajakirjas Current Biology.

Erakordse avastuse tegid Jaapani Nara Womeni ülikooli teadlased. Teoliigid kannavad nime Elysia cf. marginata ja Elysia atroviridis. Veel ei osata selgitada, mis on selle iseenesliku amputatsiooni eesmärk, kuid see võib olla seotud parasiitidest lahtisaamisega. Huvitav on asja juures see, et kõik isendid selle protsessi käigus ellu jää, vahendas CNN.

Viis katses osalenud Elysia cf. marginata tigu alustas amputatsiooni protsessi 226–336 päeva pärast koorumist. Nad suutsid kasvatada endale uue keha kolme nädalaga, kusjuures süda kasvas täielikult tagasi esimese nädala lõpuks. Teadlaste sõnul on erakordne, et tigu suudab nii kaua ilma südameta elada, ning selline leid nõuab põhjalikumat uurimist.

Vaata kogu protsessi videost!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles