Lõuna-Koreas saavad koduloomad tasuta koroonat testida

Maarja-Liis Orgmets
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lõuna-Koreas Soulis elavad koduloomad saavad tasuta koroonatesti teha ning üks kodukass on juba andnud positiivse proovi.

Kuigi ekspertide sõnul pole tõestatud, et koroona kassidelt ja koertelt inimestele leviks, pandi esimene koroonapositiivseks tunnistatud kass 14 päevaks karantiini, vahendab Washington Post.

Koroonapositiivsel kassil olid ilmnenud sümptomid juba enne testimist - ta oksendas ja oli loid, ning elas koos perekonnaga, kus kõik liikmed olid koroonapositiivsed.

Lõuna-Koreas pakutakse praegu koroonasümptomitega, näiteks palaviku ja hingamisraskustega koduloomadele tasuta testimist, kui nad on kokku puutunud koroonapositiivse inimesega.

Haiguse kontrolli ja tõrjega tegelevad ametnikud on soovitanud inimestel koeraga jalutades hoida teiste koerte ja inimestega vähemalt kahemeetrist vahet.

Teadusuuringud on näidanud, et koroonaviirus võib levida loomade vahel, kui loomalt inimesele väga harva. Nakatuda ja viirust laboritingimustes levitada võivad kassid, nahkhiired, tuhkrud ja hamstrid. Nakatuda võivad ka koerad, kuid koerte vahel viirus nii kergesti ei levi kui eelpool mainitud loomade puhul. Laborihiired, -rotid, -sead ning -pardid esialgsete uuringute kohaselt koroonasse ei nakatu ega levita seda.

Koroonasse nakatunud koduloomi võib leida ka siitkandist. Veebruari alguses teatas BNS, et Lätist leiti koroonapositiivne kass, kes läti ametniku sõnul väidetavalt liikus üle piiri Eestisse. Eesti terviseametil tema kohta andmeid aga polnud ning ametlikult on seni ainus teadaolev koroonajuhtum loomade seas esinenud Tallinna loomaaias surnud lõvil.

Lätis võeti koroonaproov 240 kassilt, kellest mõned olid koroonaviirusega nakatunud inimeste lemmikloomad.

Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) andmetel ei ole COVID-19 nakkuse tõttu lemmikloomadega tegelemise jaoks erilisi kaitsemeetmeid vaja. PTA soovitab haigetel inimestel vältida liigset kokkupuudet loomadega, enne lemmikloomatoidu käitlemist ja pärast liivakasti puhastamist käsi põhjalikult pesta ning võimalusel paluda tervel pereliikmel lemmiklooma hooldamisel aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles