Loomaarst vastab: kas sõnniku söömine võib olla koera halva hingeõhu põhjus?

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Loomapidamine toob palju rõõmu, ent kohati ka palju muresid. Loomaarstid annavad Lemmikus nõu, mida ette võtta, kui miski neljajalgset vaevab.

Lemmiku toimetusele saabus lugeja küsimus: «Kunagi küsisin loomatargalt, kas see on okei, kui kutsikas sööb hobusesõnnikut, too ütles, et siis hakkab tal hingeõhk haisema. Tol hetkel oli kutsikas veel noor ja ei haisenud, edaspidi püüdsin sõnnikusöömist ära hoida, aga nüüd, viiekuuselt, on armsa kutsu hingeõhk veidi lämmatav küll, kuigi hoiame tallist ja karjamaalt eemale. Kas saab midagi ette võtta, et algusaegade teadmatuse tagajärge heaks pöörata?».

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust.

Halb hingeõhk ei ole loomade puhul normaalne nähtus, vaid viitab suuõõnehaigusele, tavaliselt hambakatule, hambakivile või igemepõletikule. Sõnniku söömine pikaajaliselt hingeõhku ei mõjuta, kuid tagajärjeks võib olla siseparasiitide tabandus või seedehäired.

Paraku on väljaheidetega maiustamine paljude koerte meelistegevus, mis ei tähenda tingimata mingit tervisemuret. Halva hingeõhu põhjuse ja tegevusplaani aitab välja selgitada loomaarst.

Koertel tuleks juba kutsikast peale hambaid regulaarselt pesta, et hoida ära hiljem peaaegu kindlasti tekkivad suuõõnehaigused. Soovitan pöörduda loomaarsti vastuvõtule, kes vaatab suuõõne üle ja annab näpunäited edasiseks hoolduseks.

Suuõõne ülevaatus on ka osa kutsikate vaktsineerimise-eelsest ülevaatusest ning kutsika esimestel loomaarstivisiitidel peaks läbi arutama tavalisemad koera tervist puudutavad küsimused, sealhulgas hambapesu, parasiiditõrjed ja vaktsineerimised.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles