Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

PEKS JA ELEKTRILÖÖGID Loomi jõhkralt kohelnud Rootsi tapamajaga võib olla lõpp

Maarja-Liis Orgmets
Copy
Kaader Rootsi loomakaitsjate avaldatud videost.
Kaader Rootsi loomakaitsjate avaldatud videost. Foto: Kuvatõmmis videost

Rootsis tuli avalikuks loomade julm kohtlemine tapamajas, mis lubas seista loomade heaolu eest. Skandaali puhkemine päädis sellega, et tapamaja paneb suure tõenäsusega uksed kinni.

Rootsi loomakaitseorganisatsioon Djurrättsalliansen jagas eelmisel nädalal sotsiaalmeedias videokaadreid loomade jõhkrast kohtlemisest ühes Rootsi tapamajas, millel oli orgaanilist toitu ja loomade heaolu tähistav sertifikaat.

Sertifikaat seab tapamajale teatud nõuded, mida peab loomade õiglaseks kohtlemiseks täitma. Varjatud kaameraga filmitud materjal aga näitab, kuidas koheldakse loomi siis, kui töötajad eeldavad, et keegi neid ei jälgi. Sigadele lüüakse jalaga näkku, neid pekstakse kettide ja pulkadega ning antakse elektrilööke.

Pärast avalikustamist on lugu sotsiaalmeedias mitmeid arutelusid tekitanud ning saanud kajastust ka meedias. Rootsi telekanal TV4 vahendas pärast video avalikustamist, et tapamaja omaniku väitel olid filmitud kaadrid vanad. Ühe töötaja tätoveering tõestas aga, et see ei saanud nii olla ning nüüd peab telekanali teatel tapamaja oma uksed sulgema.

«Meil on rõõm, et avaldatud kaadrid on avanud paljude inimeste silmad,» märkis ka Eestis loomade õiguste eest seisva organisatsiooni Loomuse kommunikatsioonijuht Annaliisa Post. «Tapamajades toimuv jääb enamasti nelja seina vahele, kuid see ei anna õigustust vägivallale ega reeglite rikkumisele.»

Paljastatud tapamajal on varemgi skandaale olnud. 2016. aastal mõisteti tapamaja süüdi loomakaitseseaduse rikkumises, kui ametnikud leidsid, et loomi ei tuimestatud tapmise ajal piisavalt. Vaatamata sellele lubati tapamajal oma tegevust jätkata ning võimud pole alates 2016. aastast tapamajas ühtegi kontrolli teostanud.

Pärast video avalikuks tulekut on Rootsis tõstatatud kaameravalve küsimus ning teemat arutas ka Rootsi parlament.

Euroopa Parlamendi liige Jytte Guteland ütles, et soovib näha liikmesriike parema loomakasvatuse nimel töötamas ning et Euroopa Liidu tapamajades võiks kaaluda kaameravalve kohustuslikuks muutmist.

«Loomulikult tekitab see palju emotsioone, sealhulgas kergendust, isegi kui see ei tähenda veel lõppu loomade jõhkrale tapmisele teistes tapamajades,» kommenteeris tapmaja sulgemist Djurrättsallianseni pressiesindaja Malin Gustafsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles