PILDID ⟩ Jõuluõhtul vastsündinud kutsikaid päästma tõtanud loomakaitsjaid tabas šokk

Anna Maria Naanuri
, Reporter-toimetaja
Copy
Kuut, kus Helju koos kutsikatega elama pidi.
Kuut, kus Helju koos kutsikatega elama pidi. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Sel ajal, kui enamus eestlasi mõnusalt peredega koos istusid ja jõululaupäeva nautisid, lamas räpases ja külmas kuudis Helju oma seitsme vastsündinud kutsikaga, kellest üks ellu ei jäänud.

Loomakaitse Liit sai ärevaks tegeva teate 24. detsembri öösel.

«Nimelt teatas üks 10-aastane laps oma emale, et sel ajal, kui ta isa juures oli, sündisid koeral kutsikad. Kui poiss uute neljajalgsete sõprade üle rõõmustas, sai ta isalt resoluutse ja ehmatava vastuse. Neid koeri tuppa ei tooda, sest neil on seal kuudis niigi hea olla. Nagunii lähevad nad varsti merekooli,» kirjutas Eestimaa Loomakaitse Liit Facebooki postituses.

Helju koos kutsikatega.
Helju koos kutsikatega. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Liidu vabatahtlikud poleks öösel saanud silmatäitki magada teades, et kusagil vedelevad külmas ja niiskes elushinged, kelle esimesed elupäevad jäävad nende viimasteks ning lõpp saabub märjas hauas.

Loomakaitsjad leidsid säravate tuledega uhke maja puu tagant pisikese räpase kuudi.

Maja peremees teadis loomakaitsjaid juba oodata ja lapsedki olid asjaga kursis.

«Bravuurikas prominent loomakaitsjaid nähes põnnama ei löönud ja teatas mitmeid kordi, et need kutsikad lähevad merekooli, sest maal elu nii käivatki. Linnavurled ei teadvat maaelust midagi,» kirjutas liit.

«Täitsa normaalne olevat see, et õuekoer ja tema vastsündinud kutsikad on õues kuudis. Helju kuudi kõrval oli ka korralik lehmakett, milles ta oma nukraid päevi veetis. Väidetavalt olla see, vaevalt pooleteise aastase koera peamine asukoht ning lahke kasvatuse asemel on ta saanud ka korduvalt lihtsalt peksa,» lisas liit.

«Korra oli koer isegi auto taha seotud ja sedasi järele veetud.»

Naabri Muri käis kosjas, mille tulemusena sündisid soovimatud kutsikad.

Helju.
Helju. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Koeral olid tegemata kõik vaktsiinid, polnud kiipi ning ussirohtu oli lemmik saanud ühe korra, kui kärntõbi kallale tuli.

«Mingitest loomakaitseseadustest see majapidamine kuulnud polnud, seevastu oldi väga hästi kursis eravaldust puudutavate seadustega,» sõnas liit.

Loomakaitsjad said koeraomanikuga viimaks kokkuleppele, et kutsikatele on siiski kõige parem, kui nad koos koeraemmega sealt minema viiakse ja noor naine kirjutas alla ka loobumisele.

Helju on liidu sõnul imeliselt lahke iseloomuga noor koer, kes olla ostetud kuskilt turu pealt eelmise aasta kevadel.

Nagu maakohtades kombeks, siis tulid kutsikad taas suure üllatusena. Kogu vestlusest jäi mulje, et koerast loobumine väga suur probleem polnud, kui tema eest midagi maksma ei pea.

Tänu loomakaitsjatele veedab Helju jõulud soojas toas ja pehmes pesas ning saab koos oma vastsündinud kuue jõuluimega uue võimaluse.

Loomakaitse Liit hakkab õige pea otsima kutsikatele kodusid. 

«Teeme seda väga hoolikalt, sest maailma parima kodu leidmise lubadust Heljule ja tema pisikestele, me ei murra.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles