VAATA ⟩ Jõuluõhtu meelespea: mida lemmikule söögilauast anda ei tohi

lemmik.postimees.ee
Copy
Lemmikule on raske küll ei öelda, kuid eelkõige tuleb mõelda looma tervisele ja heaolule.
Lemmikule on raske küll ei öelda, kuid eelkõige tuleb mõelda looma tervisele ja heaolule. Foto: Represented by ZUMA Press, Inc./ ScanPix

«On üldteada, et näiteks šokolaadi ei tohi koertele anda, kuid ohtlikke toiduaineid on rohkem. Keegi ei tahaks jõuluõhtul muretseda toidumürgitusest valudes lemmiku pärast või veel hullem – otsida meeleheitlikult valveveterinaari!» rõhutas German.

Pühademeeleolus kipuvad harjumuspärased reeglid ununema ning armastav loomaomanik soovib ikka, et ka neljajalgne pereliige piduroogadest osa saaks. Tasub meeles pidada, et piduroa jagamine valmistab hetkeks rõõmu nii omanikule kui ka lemmikule, kuid hiljem võib see loomakese jaoks tähendada seedeärritust, valu või koguni kiirvisiiti veterinaari juurde.

Lemmikloomapood KIKA jaekaubanduse osakonna juhata Ksenia Germani sõnul on pühadetoid tihti lemmikloomale kahjulik või lausa ohtlik.

Siin on kuus nõuannet, et pühad mööduks õnnelikult nii pererahva kui ka lemmiku jaoks:​

1) Ohtlikud toiduained – lisaks šokolaadile on koerte jaoks mürgised näiteks avokaadod, mis võivad esile kutsuda kõhulahtisust ja oksendamist.

Makadaamia pähklid, mida leidub paljudes magustoitudes ja marinaadides, on kahjulikud koerte närvisüsteemile ja lihastele. Samuti sisaldavad viinamarjad ja rosinad toksiine, mis tekitavad koertel maksaprobleeme.

2) Kondid – teadupärast ei tasu koerale kanakonti pakkuda, aga samuti võib ka veise- või seakont, olgu keedetud või toores, põhjustada valulikku kõhukinnisust ning mõnikord on vajalik koguni üldnarkoosi nõudev klistiir.

Hullemal juhul võivad alla neelatud kondi killud tekitada seedetraktis tõsisemaid vigastusi ning see tähendab juba riskantsemat kirurgilist sekkumist.

3) Toores liha - kokkamisel võib tekkida kiusatus jagada ülejääke või toore liha palakesi oma neljajalgse sõbraga, kuid küpsetamata lihast võib loom saada bakteriaalse nakkuse – näiteks salmonelloosi. Loomade seedesüsteem on sageli tundlikum ning nad on inimesega võrreldes vastuvõtlikumad bakteriaalsetele nakkustele.

Toidumürgitusega kaasnevad tavaliselt oksendamine ja kõhulahtisus, aga sõltuvalt liha kogusest võivad tagajärjed olla veelgi hullemad.

4) Toiduallergiad ja –tundlikkus - mürgituste kõrval näeme viimastel aastatel sageli, et paljudel lemmikloomadel on arenenud ka muud allergiad ning tundlikkus toitainete suhtes.

Sellistel puhkudel võivad isegi pealtnäha ohutud toidud või joogid – näiteks nagu piim või piimatooted – põhjustada lemmikloomadel allergilisi reaktsioone.

5) Ennetus - juhuks kui loomal ikkagi õnnestub toidulaualt midagi «pätsata» või üritab laps või mõni külalistest lemmiklooma «kiindumust osta,» tasub hoida käepärast toitu või toidulisandit, mis sisaldaks MicroZeoGen mineraali.

See looduslik mineraal ennetab ärritusi seedesüsteemis.

6) Spetsiaalne maius - Toidujääkide asemel paku neljajalgsele sõbrale naturaalseid ja säilitusaineteta lemmikloomadele sobivaid maiustusi, mis on ühtaegu maitsvad ja kasulikud. Tundlikuma seedimisega lemmikute omanikel tasub otsida poest allergiavabu maiustusi.

«Kindlasti tõstavad lemmiklooma heaolu toidud, mis sisaldavad n-ö «supertoite». Näiteks roheline tee, saialill, kookosõli, Hispaania salvei, chia seemned ning acai ja goji marjad, mis toetavad lemmiklooma seedimist ning sisaldavad vajalikke vitamiine ja toitaineid,» sõnas German.

Toiduallergiate puhul on Germani sõnul kõige kindlam pakkuda oma lemmikule teraviljavaba toitu.

«Just igapäevane kvaliteetne toit on see, mis tagab, et lemmik on terve ja rõõmsameelne ning säravad nii ta silmad kui ka karv,» lisas German.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles