Suri maailma kõige kallim koolisõiduhobune

lemmik.postimees.ee
Copy
Edward Gal ja koolisõiduhobune Totilas 2010. aasal.
Edward Gal ja koolisõiduhobune Totilas 2010. aasal. Foto: imago sportfotodienst via www.imago-images.de/imago images/Rau/Scanpix

Legendaarne koolisõiduhobune Totilas, keda on ajakirjanduses kutsutud oma spordiala rokkstaariks, suri 14. detsembril. Ta oli 20-aastane.

Koolisõidu maailm leinab legendaarse sporthobuse Totilase ehk Toto surma, kellele sai saatuslikuks tõsine koolikute rünnak, vahendab Horse and Hound. Totilase lahkumist kinnitas tema sakslasest ratsanik Matthias Rath: «Me igatseme sind nii väga ja ei unusta sind kunagi.» 

20-aastaseks elanud Totilase karjääri peetakse erakordseks. Omal ajal võitis Hollandis sündinud täkk vaid mõne aastaga kõik, mis sellel spordialal võita andis, purustades seejuures mitu maailmarekordit, vahendab Pärnu Postimees. Hobust kutsuti Ameerika ajakirjanduses koguni oma spordiala rokkstaariks.

Koolisõiduklassides arvutatakse tulemusi protsendina maksimaalsest võimalikust punktisummast ning tavaliselt jäävad need 60-75% vahele, vahendab Eesti Ratsasporti Liit. 2009. aasta juunis rahvusvahelisel võistlusel debüüdi teinud Totilas ja tema Hollandist pärit ratsanik Edward Gal said kirja 79,14 protsenti. Kõigest kaks kuud hiljem sai neist esimene paar, kelle punktisumma ületas 90 protsenti, vahendab chronofhorse.com.

Totilas ja Gal (koos ülemisel pildil) krooniti 2010. aasta märtsis maailmameistrivõistlustel võitjaks. Samal aastal osalesid nad koos oma viimasel võistlusel, kus nad pärjati kokku kolme kuldmedaliga.

Lisaks sellele oli Totilas ka läbi aegade kõige hinnalisem koolisõiduhobune. Kui ta oli 2010. aastal oma elu parimas vormis, ostis üks Saksa hobustearetaja Totilase salajase summa eest. Toona hakati koheselt spekuleerima, et Totilase ostuhind jäi umbes kuue ja 15 miljoni dollari vahele. Hetkel on teada, et Totilase rekordiline ostuhind oli umbes 11,2 miljonit eurot.

2011. aastal sündis talle üliandekas järglane, kes sai isa järgi nime Toto Junior.

Kuid Totilase saatus oli traagiline ja tema karjäär jäi lühikeseks. Pärast seda, kui hobune imehinna eest endale uue omaniku sai, hävis ka tema karjäär. Lisaks mitmetele vigastustele ei olnud Totilase koostöö uue ratsanikuga Rathiga sama, mis Galiga. 2015. aastal lõpetas Totilas oma legendaarse, kuid lühikeseks jäänud karjääri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles