AASTA LIND ⟩ Miks on tuttpüti silm punane?

lemmik.postimees.ee
Copy
Tuttpütt.
Tuttpütt. Foto: Shutterstock

Kuigi kaugelt vaadates ei pruugi tuttpüti erkpunast silma märgata, on tähelepanelikumad pütiaastal mitu korda selle erksavärvilise tunnuse kohta küsinud. Miks on püti silm punane?

Teaduskirjandusest vastust ei leia, küll aga on internetis erinevaid teoreetilisteks arutlusteks jäävaid selgitusi. Tuginedes senisetele teadmistele ja uuringutele, proovib aasta linnu teadusuudiste toimetaja Marko Mägi küsimusele vastata ning võimalikke arvamusi põhjendada. Sealjuures läheneb ta selgitustele loomaökoloogina ehk neljast vaatepunktist, mis ei pruugi teineteist välistada.

Füsioloogiast lähtuvalt võib silma punane värv olla tingitud linnus toimuvatest erinevate protsesside ja ainevahetuse eripäradest. Lihtne selgitus on, et silmas on midagi, mis muudab selle punaseks. See midagi on tuttpüti silma vikerkestas (ehk iirises) olevad karotenoidid, pigmendid, millel on organismis mitmeid erinevaid rolle. Kuid lisaks annavad need eelkõige kollakaid ja punakaid toone lindude erksavärvilistele sulgedele, nahamoodustistele ning mujale. Lind ise karotenoide toota ei suuda, vaid omastab need toidust. Seetõttu ei ole noore tuttpüti, kes ei ole suutnud piisavalt karotenoide organismi talletada, silm punane.

Teistest võimalikest põhjustest, miks on tuttpüti silm punane, saab pikemalt lugeda aasta linnu teadusuudisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles