VIDEO ⟩ Vedelema jäetud maskid on loomadele oodatust ohtlikumad

lemmik.postimees.ee
Copy
Näide sellest, kuidas linnud kirurgimaskide kummide külge takerduda võivad.
Näide sellest, kuidas linnud kirurgimaskide kummide külge takerduda võivad. Foto: Eesti Metsloomaühing / Facebook / Kuvatõmmis

Hooletult ära visatud maski leiab kiiresti üles vares või kajakas ning takerdub kas jalgupidi või tiibadega maski kummidesse. Parimal juhul saab hädaline kiiresti abi, kuid halvimal juhul jõuab ta ennast enne vigastada või maski sisse süüa.

«Eesti vabariigis on alates 23. novembrist antud korraldus kanda maski, aga senini pole antud täpseid juhiseid, mida kasutatud maskiga teha! Seda kahju, mida valesti utiliseeritud maskid teha võivad, oleme kõik näinud,» kirjutas Eesti Metsloomaühing Facebooki postituses.

Maskid lendlevad ringi ja nende küljes olevatesse kummidesse võivad takerduda ning sel viisil hätta sattuda erinevad metsaelanikud. Kõige harilikum nähtus linnapildis on see, et inimesed ostavad toidukohtadest toitu kaasa ja viskavad toidujäätmed koos maskiga prügikasti.

«Sel viisil oleme me kaitsnud küll ennast, aga jätnud looduse kaitseta,» sõnas ühing.

Metsloomaühing pakub lahendusena välja, et linnapildis peaks suurema kasutusega prügikaste tihedamalt tühjendama. Iga maski ning kummikinnaste eraldi kilekottidesse pakendamine oleks omakorda reostamine ja prügi tekitamine.

Metsloomaühing soovitab pärast maski kasutamist maski kumm katki lõigata või tõmmata.

«Hoidkem ennast ja teisi, kaitseme endast nõrgemaid!» ütles ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles