PILDID ⟩ Ameeriklanna viis hääletades ja metrood kasutades haige luige kliinikusse

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Ariel Cordova-Rojas päästis oma 30. sünnipäeval hädas luige ja viis ta kliinikusse ravile.
Ariel Cordova-Rojas päästis oma 30. sünnipäeval hädas luige ja viis ta kliinikusse ravile. Foto: Josh Spector/kuvatõmmis Facebookist Wild Bird Fund

Eluslooduse päästjaks koolitatud naine märkas eelmisel nädalal New Yorgi Jamaica Bay looduskaitsealal haiget luike, kelle ta viis 37- kilomeetrisel teekonnal nii sõprade kui ka võõraste abiga jalgsi, auto ja metrooga metsloomakliinikusse.

Ariel Cordova-Rojas oli plaaninud möödunud neljapäeva pärastlõuna veeta ürgses looduses, vahendas The New York Times. 

See oli päev enne tema 30. sünnipäeva ja ta kavatses sõita rattaga Queensis asuva Jamaica Bay looduskaitseala juurde ning vaadelda seal linde.

Selle asemel veetis ta aga suure osa päevast hoopis meeletul võistlusel ajaga, et päästa haige luik. Selleks kiirustas ta jalgsi ja seejärel metrooga Queensist Brooklyni, enne kui lõpuks saabus Manhattani Upper West Side'i loomade rehabilitatsioonikeskusesse.

Cordova-Rojast ei häirinud, et päev polnud plaanipäraselt kulgenud.

«Kui mõni loom vajab abi, teen kõik, mis võimalik, et teda aidata,» sõnas naine.

Cordova-Rojas ei olnud looduskaitsealal jõudnud pikalt olla, kui märkas emast luike, kes näis olevat haige. Lind köitis tema tähelepanu, kuna ta istus üksi veepiiri lähedal muruplatsil. Samal ajal kui teised linnud olid tema lähedal vees. 

Cordova-Rojas on nimelt saanud ka koolitust, kuidas märgata hädasolevat lindu ning töötas viis aastat Manhattanil asuva metsikute lindude rehabilitatsioonikeskuses loomade hooldamise juhina.

Varem on ta päästnud Central Parki hanesid, Brooklynis punase sabaga kulle ja muid linnuliike mujal linnas.

Nii et kui luik lähenedes ei liikunud ega teinud häält, teadis ta, et midagi on korrast ära. 

Kühmnokk-luiged on tavaliselt territoriaalsed ja agressiivsed, kuid haige luik, kellele naine lähenes, ei teinud muud, kui üritas oma keha tiibadega ettepoole lohistada ja eemale ujuda. 

Pliimürgitusega luik lasi end päästa ja metslindude varjupaika viia, kus ta saab vajalikku ravi.
Pliimürgitusega luik lasi end päästa ja metslindude varjupaika viia, kus ta saab vajalikku ravi. Foto: Ariel Cordova-Rojas

Vaatamata oma kogemustele teiste lindudega ei olnud naine kohe kindel, mida teha. Tal oli küll jalgratas, kuid puudusid linnu päästmiseks vajalikud vahendid ja ta oli metslindude rehabilitatsioonikeskusest umbes tunnise sõidu kaugusel.

Naine otsustas luigele aeglaselt läheneda, jaki seljast võtta ja selle linnule peale panna. 

Luik üritas küll tiibu liigutada ja see tegi nõrka häält, kuid Cordova-Rojase sõnul suutis ta jope kiiresti linnu ümber keerata ja luige kätte saada.

«Mul oli luik käes, kuid mul polnud aimugi, mida edasi teha. Hakkasin siis lihtsalt kõndima,» meenutas Cordova-Rojas mõtteid, mis ta pead läbisid. 

Selleks, et oma jalgrattani jõuda, tuli naisel koos luigega kõndida 1,6 kilomeetrit

Teekond oli pisut raske, arvestades, et tal tuli kätel kanda ka ligi kaheksakilost luike. 

Looduskaitsealal viibis ka Josh Spector, kes oli sinna Brooklynist sõitnud. 

Mehe sõnul sattus ta esmalt segadusse, kui nägi Cordova-Rojast luigega enda poole tulemas.

Ariel Cordova-Rojas alustas teekonda luigega, kelle elu ta päästis.
Ariel Cordova-Rojas alustas teekonda luigega, kelle elu ta päästis. Foto: Josh Spector /kuvatõmmis Facebookist

«Kas see on tegelikult tema lemmikloom ja ta lihtsalt jalutab temaga siin,» meenutas Spector peast läbi käinud mõtet. 

Spector, kes oli seal koos sõbraga lisas, et mõtlesid algul panna vaatepildi järgmise hullumeelse juhtumi nimistusse, mida New Yorgis ikka ette tuleb. 

Kuid selle asemel otsustas ta Cordova-Rojasega ikkagi rääkida. 

Spector ei saanud aga naisele suureks abiks olla, sest ka nemad olid looduskaitsealale ratastega sõitnud. 

Pärast oma jalgrattani jõudmist helistas Cordova-Rojas loomade päästeteenistustele, kuid kahjuks ei saanud keegi teda abistama tulla. 

Abi saabus aga ootamatult umbes poole tunni pärast ühe mehe ja naise näol, kes pakkusid, et sõidutavad luige metroojaama.

Kuna aga Cordova-Rojas, luik ja jalgratas ei mahtunud kõik koos paari autosse, veenis autos olnud naine üht oma sõpra, kes tegeleb kasside päästmisega, viima jalgratta järgmisesse sihtpunkri.

Järgmisena viis teekond Cordova-Rojase ja luige Howard Beachi metroojaama.

Ariel Cordova-Rojas pani luige metroorongis pingile.
Ariel Cordova-Rojas pani luige metroorongis pingile. Foto: Ariel Cordova-Rojas / kuvatõmmis Facebookist

Lõpuks õnnelikult rongi jõudnud Cordova-Rojas pani jopesse mähitud luige pika istme peale ja helistas ise samal ajal metslindude päästekeskuses töötavatele sõpradele ja endistele kolleegidele ja selgitas, mis oli juhtunud. 

«Rongis oli vähe inimesi ja keegi ei näinud vaatepildist kohkunud olevat,» kirjeldas naine õhustikku rongis. 

Tema ees istus üks mees, kes veetis aega oma telefonis ja ilmselt isegi ei märganud, et sõitis rongis koos luigega. 

Seejärel kohtus Cordova-Rojasega Brooklynis Nostrandi avenüü jaamas metslindude varjupaiga hooldusosakonna juhi Tristan Higginbothamiga.

Enamik inimesi ei märganud, et sõitsid metroos koos luigega. Õnneks ei olnud vagunis ka palju inimesi.
Enamik inimesi ei märganud, et sõitsid metroos koos luigega. Õnneks ei olnud vagunis ka palju inimesi. Foto: Ariel Cordova-Rojas / kuvatõmmis Facebookist

Kaks autosõitu hiljem jõudsid luik ja proua Cordova-Rojas metslindude varjupaika, mille töötajad tegid kindlaks, et lind oli pisut alakaaluline. Testides leiti ka pliimürgituse tunnuseid, mis võib juhtuda siis, kui luiged neelavad õngenööridel kasutatavaid raskusi.

Veel selle nädala teisipäeval oli lind ravil ja seda, kas ta saab tagasi leiukohta viia, hinnatakse paari nädala pärast uuesti. 

Luik kosub kenasti metslindude rehabilitstsioonikeskuses ja Ariel käib teda seal ikka vaatamas.
Luik kosub kenasti metslindude rehabilitstsioonikeskuses ja Ariel käib teda seal ikka vaatamas. Foto: Ariel Cordova-Rojas / kuvatõmmis Facebookist

Kühmnokk-luiged pole pärit Põhja-Ameerikast. Nad toodi riiki sisse 19. sajandi Lääne-Euroopast. Ameerika Ühendriikide kirdeosas peeti toona luikesid lemmikloomadena ning kasutati parkides ja tiikides kaunistustena.

Invasiivse liigina on kühmnokk-luik New Yorgis tekitanud palju kõneainet ja vaidlusi. 

2014. aastal seadsid riigi looduskaitseametnikud eesmärgiks 11 aasta jooksul praktiliselt kõik linnud hävitada, peamiselt seetõttu, et nad hävitavad teadaolevalt kohalike partide ja hanede elupaiku ning võivad ohustada reisilennukeid. 

Kuid ettepanek äratas tugevat vastuseisu ja kuberner Andrew M. Cuomo kirjutas lõpuks alla seda keelavatele õigusaktidele.

Cordova-Rojas on aga luige päästmise üle õnnelik. «See oli omamoodi täiuslik kulminatsioon minu 20ndatele. See oli ideaalne sünnipäevakingitus viibida looduses ja päästa elu,» sõnas naine. 

A culmination of my 20s...what a way to spend the eve of my 30th

Posted by Ariel Cordova-Rojas on Teisipäev, 10. november 2020
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles