USKUMATU ⟩ Eksootiliste loomade äri on sama tulus kui narkokaubandus

lemmik.postimees.ee
Copy
Anna oma hääl, et peatada vangistuses peetavate ohustatud liikide pidamist.
Anna oma hääl, et peatada vangistuses peetavate ohustatud liikide pidamist. Foto: Eesti Loomakaitse Selts / Facebook

Eksootiliste loomadega kaubitsemine on ohtlik nii inimestele kui ka keskkonnale. Võõramaise loomaga käivad kaasas eksootilised haigused, mis võivad edasi kanduda, vahendas Eesti Loomakaitse Selts.

Illegaalsel ja legaalsel eksootiliste loomade kaubandusel on tegelikkuses raske vahet teha. Loodusest püütakse kinni tiined emasloomad, eesmärgiga kasvatada nende järglased vangistuses, kuna siis on võimalik neile saada õiged dokumendid ja pojad juba ausal turul maha müüa.

Näiteks on Jaapanis, Euroopas ja Ameerikas muutumas populaarseks Indoneesia looduses elava Aasia saarma pidamine. Perekondade vanemad tapetakse ja pojad püütakse kinni. Seejärel kasvatatakse nad üles vangistuses ja müüakse lemmikloomadeks. Vaata lühikest dokumentaali SIIN

Peaaegu kolmveerand reptiilidest ja rohkem kui 80 protsenti kahepaiksetest, keda Euroopa eksootiliste loomade turul müüakse ei ole CITES ehk Washingtoni konventsiooni (ingl. Convention on International Trade in Endangered Species) nimekirjas. 

Päritolumaal kaitse all olevad liigid toimetatakse teistesse riikidesse, kus need loomad ohustatud liikide hulka ei kuulu. 

CITES nimekirja lisamine on äärmiselt aeglane protsess. Kohtumised, liikide nimekirja lisamise üle, toimuvad iga kolme aasta tagant. Sageli on osapooltel vähe võimekust teha ettepanekuid ja mõnikord saavad nimekirjade takistuseks puudulikud andmed või kaubanduslikud huvid.

Oma hääle eksootiliste loomade kaitseks saad anda Euroopa Parlamendi kodulehel LINK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles