Raske operatsiooni üle elanud Hiiumaa nastik keeldub toidust

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Kuigi elupäästval operatsioonil käinud nastik ei ole veel ohust pääsenud, loodavad kõik asjaosalised, et madu tuleb õnnetusest välja võitjana.
Kuigi elupäästval operatsioonil käinud nastik ei ole veel ohust pääsenud, loodavad kõik asjaosalised, et madu tuleb õnnetusest välja võitjana. Foto: Keity Särg

26. oktoobril leiti Hiiumaalt noor nastikupreili, kes vajas inimeste abi, sest oli ogaliku alla neelanud. Keeruliseks ja Eestis ainulaadseks operatsiooniks Tallinna toodud nastik elas operatsiooni üle ja toibub nüüd oma hoiukodus. 

«Seis on endiselt stabiilne. Süüa saab proovida alles nädalavahetusel kõige varasemalt. Eks siis ole paista edasine,» rääkis nastiku eest praegu hoolitsev Keity Särg Elu24-le eelmisel nädalal. 

Kui kaua taastumine aega võtab seda ei oska Särg ennustada. «Võimalik, et võib minna ka kuni kevadeni, sest söögitoru on väga palju kahjustada saanud,» tõdes Särg. 

«Operatsioonihaavade kohad on veel kergelt paistes,» lisas Keity Särg.

Esimest korda prooviti nastikule süüa anda pühapäeva hilisõhtul. Kuid kahjuks ei olnud nastik siis veel toidust huvitatud.

«Eks kui tal on valus neelata, siis ta ei tahagi süüa, aga me proovime iga päev uuesti teda toita,» rääkis Särg Elu24-le esmaspäeva hommikul.

Särg tunnistas, et kriitiline aeg ei ole nastiku jaoks veel möödas ja seda, kas paranemine on edukas või mitte ei saa öelda enne, kui nastik sööma hakkab.

«Ega ta ikka ilma söömata ellu ei jää. Vaadates tema kehakaalu, siis ma pakun, et kaks-kolm nädalat ehk isegi kuu võiks ta veel söömata hakkama saada, aga hiljemalt siis peab ta sööma hakkama,» selgitas Särg.

«Nagu me teame, siis talvituvad nastikud oktoobrist aprillini urgudes. Seetõttu on meie plaan nastik taasvabastada Hiiumaal aprillis. Nastikute pulmamäng toimub aprilli lõpus või mais,» teatas Eesti Metsloomaühing oma Facebooki lehel jagades samuti uudist nastikupreili paranemissaagast.

8. nov 2020 Väike tagasiside Hiiumaa nastiku osas! Nastiku hoiukodu perenaine Keity kirjutas meile, et nastiku seisund...

Posted by Eesti Metsloomaühing on Pühapäev, 8. november 2020
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles