PILDID ⟩ Hõissa, pulmad! Jääkaru Aron saab lõpuks pruudi juurde Prantsusmaale

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Jääkaru Aron Tallinna loomaaias.
Jääkaru Aron Tallinna loomaaias. Foto: Tallinna loomaaed

Täna hommikul saadeti Tallinna loomaaiast Prantsusmaale La Flèche'i loomaaia poole transpordiautos teele Tallinna loomaaias sündinud ja täiskasvanuks sirgunud kolmeaastane jääkaru Aron.

La Flèche'i loomaaia uues jääkarude elupaigas on jääkarude paljundusprogrammi koordinaator valinud Aronile kaaslase, kelleks on Hellabrunni loomaaiast pärit emane jääkaru Quintana, teatas Tallinna loomaaed.

Jääkaru Aroni üleviimine teeb võimalikuks Tallinna loomaaeda uue isase jääkaru toomise, kes saab paariliseks emakaru Friidale.

Tallinna loomaaia loomakasvatusnõuniku Anne Saluneeme sõnul oli Aronil suvel aega transpordikastiga harjumiseks, kuid sellegipoolest on 300–400 kilo kaaluva kiskja transpordikasti saamine vaeva nõudev ettevõtmine.

Jääkaru Aron transpordipuurist viimaseid pilke Tallinna loomaaiale heitmas.
Jääkaru Aron transpordipuurist viimaseid pilke Tallinna loomaaiale heitmas. Foto: Tallinna loomaaed

«Metsloomadel tundub olevat seitsmes või kümnes meel, mis ütleb neile, et midagi on täna teistmoodi ja sunnib neid ettevaatlikkusele. Nii ta ka täna alguses veidi pujäänitas, kuid kokkuvõttes läks jääkarupoiss transpordikasti siiski kiiresti ja rahumeelselt,» rääkis Saluneem.

Selleks, et Aronil oleks uues kohas kaasas tuttav lõhn, pandi talle autosse tema lemmikmänguasi – valge plasttoru, mida talle meeldib vees mängides käppade vahel hoida.

Jääkaru Aron alustas teed Prantsusmaale, kus ta kohtub oma pruudiga.
Jääkaru Aron alustas teed Prantsusmaale, kus ta kohtub oma pruudiga. Foto: Tallinna loomaaed

Aroni ümberasumisega La Flèche’i loomaaeda teeb Tallinna loomaaed ettevalmistusi jääkaru Friidale isase paarilise toomiseks.

«Euroopa Loomaaedade ja Akvaariumite Assotsiatsiooni jääkarude paljundusprogrammi koordinaatori soovitusel on Friidale sobivaks kaaslaseks välja valitud isane jääkaru Rasputin. Esialgsete plaanide järgi peaks 12-aastane Rasputin Yorkshire Wildife Parkist Tallinna loomaaeda saabuma enne jõule,» selgitas loomaaia kollektsioonijuht Tõnis Tasane.

Just nii tõsteti transpordipuuris Aron veokisse, millega ta sõidab Prantsusmaale pruudi juurde.
Just nii tõsteti transpordipuuris Aron veokisse, millega ta sõidab Prantsusmaale pruudi juurde. Foto: Tallinna loomaaed

Jääkaru Aroni üleviimine ja uue isase jääkaru toomine toimub seoses Euroopa Loomaaedade ja Akvaariumite Assotsiatsiooni (EAZA) ohustatud liikide paljundusprogrammis (EEP) osalemisega.

Ligi tonni kaaluv jääkaru Aron alustas just nii oma teekonda Prantsusmaale.
Ligi tonni kaaluv jääkaru Aron alustas just nii oma teekonda Prantsusmaale. Foto: Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaed võtab EEP paljundusprogrammidest osa enam kui 57 liigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles