PILDID ⟩ Austraallased sõid aastaid teadlastele tundmatut liiki kala

lemmik.postimees.ee
Copy
Röövkalade liigikaaslane.
Röövkalade liigikaaslane. Foto: Shutterstock

2000. aastal nägi Austraalia, Queenslandi osariigi muuseumi kalaekspert Jeff Johnson ülesvõtteid kummalisest röövkalast. Olgugi, et Johnson nägi veel mitmeid aastaid sarnasest kalast pilte, ei õnnestunud tal isendit kordagi oma silmaga näha, sest kalad müüdi viimasel hetkel turul maha, vahendas iflscience.com

Tundmatut liiki kala kuulub röövkalade hulka ning liigi esmaseks nimeks ristiti Epinephelus fuscomarginatus. 2017. aastal nägi Johnson Brisbane kalaturul viite sama liigi isendit ning ostis kõik müügisolevad koju kaasa, et neid lähemalt uurida.

Johnson arvas enda sõnul juba varem, et tegu on uue liigiga ning seadis endale eesmärgiks ka selle tõestamise, vahendas iflscience.com.

Epinephelus fuscomarginatus (Perciformes: Epinephelidae), a new species of grouper from off the Great Barrier Reef,...

Posted by Ichthyology of the world on Reede, 4. Oktoober 2019

Queenslandi muuseumi geneetik doktor Jessica Worthington Wilmer viis läbi erinevaid teste muuseumi molekulaarlaboris ning peale tulemuste võrdlemist teiste muuseumis olevate kalade bioloogiliste proovidega, sai kinnitust tõsiasi, et tegu on veel avastamata liigiga.

Liik pole eriti tähelepanu äratava välimusega, tänu millele võiski ta aastateks märkamatuks jääda. Välimuse poolest on tegu teiste röövkaladega äärmiselt sarnase isendiga, kuid Johnsoni tähelepanu äratas markeeringute puudumine kala soomustel ning uimede tumedad ääred.

Uutsorti röövkala on üpriski suur - ligikaudu 70 sentimeetrit pikk, elades 220 meetri sügavusel vees, Suure Vallrahu keskosas. Teadlased kinnitasid, et peale kala DNA põhjalikku analüüsimist ning võrdlemist teiste sarnaste liigikaaslaste DNA-ga on kindel, et tegu on uue liigiga.

Tegu pole esimese korraga, kui kellegi toidulaual olev kala hiljem uueks liigiks kuulutatakse. 2011. aastal avastati Tai kalaturul uut liiki 90 sentrimeetri pikkune hai. 2010. aastal avastati Myanmaris uut liiki ahvid, kes pidavat vihma korral väidetavalt aevastama, kuid nende eluaeg jäi üürikeseks, kuni kohalikud neid küttima ning sööma hakkasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles