PANE TÄHELE! ⟩ Politsei selgitab, miks loomadele otsasõidud on viimasel ajal sagenenud ning kuidas neid ära hoida

, reporter-toimetaja
Copy
Põder teel.
Põder teel. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Käesoleva nädala jooksul on politseile laekunud viis teadet seoses metsloomadele otsasõiduga: kahel korral põrkas auto kokku põdraga, kahel kitsega ning üks liiklusõnnetus toimus metsseaga. Lisaks nähti Põlva kesklinnas teel jooksmas kahte kitse. Politseinik annab nõu, mida teha, et õnnetusi loomadega vältida ning kuidas käituda, kui loom on teel.

Tartumaa piirkonnapolitseinik Alik Säde tõdes, et metsaloomaga seotud kokkupõrgete kasv on märgatav just sügise hakul ja eeskätt hommikuti kella 7–9 ning õhtuti 17–21 ajal. «Ühelt poolt on põtrade, kitsede ja hirvede senisest aktiivsema liikumise põhjuseks jooksuaeg, teisalt aga peavad autojuhid samal ajal kohanema järjest halveneva nähtavusega, raskemaks muutuvate teeoludega, lüheneva päeva ja sajuste ilmadega,» lisas Säde.

Piirkonnapolitseinik tunnistab, et paraku ei ole metsloomaga kokkupõrke vältimiseks juhtidele tasku pista ühtegi head ja raudkindlalt toimivat retsepti. «Sestap peaksid autojuhid olema metsade vahel maanteel sõites eriti tähelepanelikud ootamatult teele ilmuvate loomade suhtes ja seda just päikesetõusu ja -loojangu ajal. Samavõrd suurt tähelepanu tuleb juhtidel üles näidata ka kohtades, mis on metsloomade hoiatusmärgiga tähistatud. See tähendab, et nende märkide mõjualas tuleks sõidukiirust alandada. Nii jõuab looma märgates veel reageerida ja pidurdada,» lisas ta.

Samas tõdes staažikas politseinik aga sedagi, et kõik metsloomade ülekäigurajad ei ole sugugi mitte liiklusmärkidega tähistatud. Arvestada võiks sellegagi, et kui tee kõrval üht looma näete, tasuks juba hoogu maha võtta. Karjas võib olla hulk loomi ning jälgides ühe tegevust ei pruugi te märgata mõne teise teele jooskmist. 

«Sage viga on, et kui loom jõuab auto eest tee ületada, annab juht signaali – loom ehmub ning püüab põgeneda. Kuna kõige turvalisemaks peab ta rada, mida mööda tuli, jookseb ta tagasi auto ette. Kui märkate teel looma, võtke kiirus maha, lülitage ohutuled sisse ning jälgige hoolega ega ühele loomale ei järgne ülejäänud karja. Siit soovitus ka teistele autojuhtidele: kui näete enda ees teel sõitmas või ootamatult pidurdamas ohutuledega sõidukit, tuleks püüda välja selgitada ega ees pole takistust metslooma näol. Vastasel juhul pannakse end aeglustavast sõidukist möödasõidul suurde ohtu,» rääkis piirkonnapolitseinik.

Hukkunud ulukitest tuleb teatada keskkonnainspektsiooni telefonil 1313.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles