Mida teha, kui lemmik kohtub rästiku või mürgiste putukatega?

Copy
Foto: Google

Koerad ja kassid taluvad mürgiste putukate või Eesti ainsa mürkmao, rästiku rünnakut tihti vapramalt kui nende omanikud, kuid on ka olukordi, kus loomadelgi esineb ülitundlikkusreaktsioone. Reaktsiooni tekkes mängivad rolli kehapiirkond, looma suurus ja tervislik seisund ning mürgi kogus.

Rästikud võivad hoiatuseks hammustada ka mürki väljutamata. Samas näo- või kaelapiirkonda nõelata või hammustada saamine võib tekkiva turse tõttu kiiresti ja kurvalt lõppeda. Rästiku hammustuskohal on näha 2-3 väikest auku. Umbes poole tunni jooksul tekib turse ja haavast võib erituda veresegust vedelikku. Kui ligikaudu tunni jooksul valulikku turset ei teki, siis ei ole ka esmaabi tõenäoliselt vajalik.

Mida rästiku mürk teha võib?

Rästiku mürgis olevad ensüümid põhjustavad äärmiselt valulikku turset, vere hüübimishäireid, vererõhu langust, südame rütmihäireid ning paikset koenekroosi ehk kärbumist. Võimalik on ka neerukahjustus või kopsuturse. Hammustuse tagajärjel võib loom loiuks muutuda, väriseda, oksendada ja hingamine raskeks muutuda. Hammustuskoha turse ja valulikkus võivad püsida isegi paar nädalat. Hammustada saanud looma sümptomeid tuleks 24 tundi jälgida.

Mürki välja imedes või jäsemetel žgutti kasutades võib loom jäseme kaotada

Eestis ei ole kahjuks saada rästikumürgi vastumürki loomadele. Kindlasti ei tasuks aga üritada hammustuskohast mürki välja imeda või kasutada jäsemetel žgutti vms. Paremal juhul ei ole sellistest meetoditest mingit abi, halvemal juhul kaotab loom trauma tulemusena jäseme. Mürgi aeglasemaks jaotumiseks organismis tuleks looma liikumist piirata, võimalusel võtta loom sülle. Samuti tuleks kiiresti kontakteeruda loomaarstiga toetava ravi alustamiseks.

Herilase või mesilase nõelamine

Herilase või mesilase nõelamine ei ole üldjuhul eriti ohtlik, kuid olukorra tõsidus sõltub jällegi kehapiirkonnast ja organismi tundlikkusest. Nõelamiskohale võib tekkida punetus ja turse. Harvemini esineb ülitundlikkust (loidus, värinad, seedehäired, hingamisraskus), mispuhul tuleb kindlasti looomaarstiga kontakteeruda. Mesilane jätab nõelates astla looma naha sisse ning see tuleb eemaldada, herilane astelt maha ei jäta. Kui looma ülitundlikkus on juba teada, võiks oma loomaarstiga konsulteerida esmaabiravimite soetamiseks koduapteeki.

Copy
Tagasi üles