Kuidas autosõit lemmikloomale turvaliseks teha?

lemmik.postimees.ee
Copy
Õige turvavarustuse valimisel tuleb arvestada nii looma liigi kui ka tema kehakaaluga.
Õige turvavarustuse valimisel tuleb arvestada nii looma liigi kui ka tema kehakaaluga. Foto: Shutterstock

Liiklusõnnetuste puhul on vältimatu, et mõnikord on neis kannatajateks ka autos olevad lemmikloomad. Loomale lihtsalt turvavööd peale ei pane – kuidas toimida, et autosõit ka neljajalgse sõbra jaoks ohutu oleks?

Autoõnnetustes kannatada saanud loomadest on viimase aja tuntuim kahtlemata koer Arina, kes oli üks osalistest juuni lõpus toimunud traagilises Lasnamäe avariis. Neljajalgne sai raskelt viga, pidi läbima keerulise selgroolõikuse ning tema taastusravi kestab siiani, sest koer peab taas käima õppima. 

Kas koer oli autos lahtiselt või rihmadega kinnitatud, pole teada. Küll aga läks õnnetus paljudele hinge ning Arina kuluka ravi katmiseks annetasid loomasõbrad üle 30 000 euro. Sellest summast jätkub teistelegi – kuu aja jooksul on Arinale abikäe ulatanud MTÜ Loomapäästegrupp aidanud mitmeid loomi, kelle kliinikuarvete jaoks kasutati just Arina ravist üle jäänud raha. 

Lemmikloomadega juhtunud liiklusõnnetuste osakaal on inimestega võrreldes väike ning PPA selle kohta eraldi statistikat ei pea. Seetõttu ei ole kuskilt võtta kindlaid numbreid selle kohta, kui tihti loomad kannatada saavad ega ka infot, kas nende omanikud on lemmikute reisiaegseks kaitsmiseks midagi ette võtnud. 

Kahjuks leidub ka selliseid loomaomanikke, kes ohutusreeglitele vilistavad. Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse patrulltalituse juhile Varmo Reinule meenub juhtum, kus inimene teatas häirekeskusele kahtlase sõidustiiliga sõidukist maanteel. Kui patrull nimetatud autot kontrollis, selgus, et pisut vingerdava sõidustiili põhjustas hoopis see, et juht tegeles samaaegselt ka kõrvalistmel oleva koeraga.

«Lahtine loom võib häirida juhi tähelepanu või teda füüsiliselt segada. Loomad, täpselt nagu inimesedki, alluvad füüsikareeglitele – süles istuv loom võib avarii korral paiskuda läbi esiklaasi või jääda avanenud turvapadja ja inimese vahele,» selgitab Rein.

Patrulltalituse juht toonitab, et lemmikloomad tuleb sõidu ajaks kinnitada turvatraksidega või sõidutada neid vastavas transpordipuuris. Ei tohi unustada, et ka puur tuleb kinnitada näiteks turvavööga autoistmele või turvarihmadega pagasiruumi, et äkilisema pidurduse korral loom ega kaasreisijad viga ei saaks.

«Õige turvavarustuse valimisel tuleb arvestada nii looma liigi kui ka tema kehakaaluga. Korrektse turvavarustuse just sinu lemmikloomale oskavad kindlasti leida loomakaupluste töötajad,» annab Rein nõu.

Kuidas kaitsta autos olevat lemmiklooma sõidu ajal?

  • Looma koht ei ole sõidu ajal inimese süles.
  • Lemmikloomad tuleb sõidu ajaks kinnitada turvatraksidega.
  • Kui loom on transpordipuuris, tuleb see turvavööga istmele või turvarihmadega pagasiruumi kinnitada.
  • Neljajalgne sõber ei tohi saada võimalust juhi vaatevälja piirata ega juhti segada.
  • Kui sõidutad looma pagasiruumis, kaalu turvavõre paigaldamist, et ta istmetele ronida ei saaks.
  • Lemmiklooma turvavarustus peab vastama looma mõõtudele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles