Türgi kuulsaimat kassi Hagia Sophiast välja ei aeta

lemmik.postimees.ee
Copy
Kass Gli on Hagia Sophia püsiasukas olnud aastaid
Kass Gli on Hagia Sophia püsiasukas olnud aastaid Foto: MURAD SEZER/REUTERS/Scanpix

Hagia Sophia on koduks Gli-nimelisele kassile, kelle mitmekümne tuhande fänni hulka kuulub teiste hulgas ka Barack Obama. Türgi valitsuse otsus muuseum mošeeks muuta pani aga kassisõbrad muret tundma — kas Gli visatakse Hagia Sophiast välja? 

6. sajandi mälestisel oli alates 1934. aastast muuseumi staatus. Hiljuti muudeti see otsus ära ning mälestist haldab nüüd Türgi usuasjade ametkond Diyanet. Enne esimest korda mošeeks muutmist 1453. aastal tegutses Hagia Sophia ligi tuhat aastat katedraalina.

Küsimus, mis saab Glist ja teistest Hagia Sophiat külastavatest kassidest, sai peale otsuse teatavaks tegemist sotsiaalmeedias kiirelt populaarseks. Erkroheliste silmadega kass on Hagia Sophia külastajate lemmik ning nii mõnigi on sinna reisinud vaid selleks, et hiirekuningat kohata. 

President Recep Tayyip Erdoğani esindaja Ibrahim Kalin kinnitas aga, et kõik kassid, nende hulgas Gli, on Hagia Sophiasse jätkuvalt teretulnud. 

Otsus valmistab ilmselt suurimat heameelt giid Umut Bahcecile, kes tegi nelja aasta eest Glile pühendatud Instagrami-konto. Bahceci postitab kassist tihti pilte ning kiisu tegemisi jälgib pea 50 000 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles