HÄIRIVAD KAADRID ⟩ Kassitapp Haapsalus: Miki veetünni ja kümme korda haamriga pähe (1)

lemmik.postimees.ee
Copy

Nädala eest postitas MTÜ Loomapäästegrupp juhtfiguur Heiki Valner sotsiaalmeediasse turvakaamera videosalvestise vanahärrast, kes veetünni ääres agaralt toimetas ja palus oma jälgijatel pakkuda, millega ta tegeleb. Õigus oli neil, kes vastasid, et videole jäänu püüdis tappa kassi. 

«See lugu juhtus juba aprillikuus Haapsalu linnas, aga politseisse pöördumise otsustasid pealtnägijad alles nüüd. Miks nii hilja? Põhjus ikka seesama, mis tavaliselt — ei tahetud naabriga tülli minna,» nentis Valner. «Lugu aga hakkas hinge närima ja koputas südametunnistusele. Lisaks on perepeal töökoht, mille aukoodeks ei luba paha- ja kuritegude puhul silma kinni pigistada. Nii ta Loomapäästegrupi poole pöörduski.»

Loomapäästjatega ühendust võtnu sõnul juhtus lugu Haapsalus juba 21. aprillil, kui hommikul kella 10 paiku oli kuulda meeletut kisa. «Meie koer läks hulluks ja jooksis naabriga külgneva aia äärde,» selgitas teataja. «Ei olnud saada aru, mis toimub. Toas olevad kassid kähisesid ja käisid turris karvaga ringi ning kõik loomad olid imeliku käitumisega, mida polnud varem juhtunud.»

Siis märkaski ta naabrit aias toimetamas ja nagu hiljem videost näha, võttis ta oma lemmiklooma Miki sülle ja tõstis kastmisveetünni ning hakkas kassi uputama. «Sai küünistada ja kass võitles kõvasti kisa järgi, aga kuna ta ei uppunud, siis hakkas naaber haamriga teda taguma - kümme korda kokku,» kirjeldas naaber.

Naabri sõnul võttis vanahärra kassi vana värvinõu abil veest välja, kaevas aia taha augu ja kallas ämbri sisu selle sisse. Kass Miki oli majas lemmikloomaks olnud 18 aastat. Loomapäästegrupp tegi politseile avalduse kriminaalasja algatamiseks 14. juulil, kuid seni sellele vastust tulnud ei ole. 

Loomakaitseseaduse (LoKS) § 4 lg 1 kohaselt on looma suhtes lubamatu tegu looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi põhjustav tegu, nagu looma sundimine talle üle jõu käivatele pingutustele, loomavõitluse korraldamine, looma hülgamine või abitusse seisundisse jätmine, loomale kannatusi põhjustav aretustegevus ja muu sarnaste tagajärgedega tegu, mis ei ole tingitud looma ravimisest, muust veterinaarsest menetlusest ega hädaolukorrast välja arvatud loomakaitseseaduse § 10 lõikes 1 nimetatud juhud ja käesoleva seaduse nõuetele vastavad loomkatsed.

Karistusseadustiku § 264 võimaldab looma suhtes lubamatu teo toimepanemise eest vastutusele võtta ka kriminaalkorras, sealhulgas kui lubamatu tegu on toime pandud julmal viisil ja/või avalikus kohas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles