Ornitoloogiaühing ootab teateid valge-toonekurgede pesadest

lemmik.postimees.ee
Copy
Valge-toonekurg Pedeli ääres
Valge-toonekurg Pedeli ääres Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ornitoloogiaühing kutsub märkama ja teada andma valge-toonekure pesadest. Pesitsusandmed saab kirja panna ühingu veebirakendusse.

Uue pesa sisestamisel tuleb esmalt veenduda, kas pesa on juba andmebaasis olemas. Seda saab vaadata kaardilt või kõikide pesade nimekirjast. Uute pesade sisestamisel tuleb olla täpne – ka mõnekümne meetrine erinevus pesa tegeliku ja sisestatud asukoha vahel tekitab palju segadust. Näiteks kui ühes asulas on mitu pesa ning need ei ole täpselt õigetesse kohtadesse märgitud, ei ole võimalik varasemat sissekannet täiendada ning soovitud pesa võimalike pesitsusandmete lisamiseks kaardilt leida.

Oluline on, et pesa ei märgitaks kaardile mälu järgi. Kui kasutaja avastab, et mõni pesa on kaardil tõenäoliselt vales kohas, palub ühing sellest teada anda aadressil margus.ots@eoy.ee.

Juba sisestatud pesa asukoha andmeid muuta ei saa. Küll saab aga pesa paiknemise andmeid vajadusel täiendada ja lisada pesitsusandmed.

Kaardirakenduse ja täpsed juhised leiab SIIT.

Esimene valge-toonekure pesapaikade loendus viidi Eestis läbi 1939. aastal – siis pesitses meil 320 paari valge-toonekurgesid. Järjepidevalt on valge-toonekure asurkonda Eestis seiratud alates 1954. aastast. Viimane põhjalik valge-toonekure loendus toimus 2014. aastal, olles osa Eestis läbiviidavast rahvusvahelisest loendusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles