Kuidas kuumarabandust ära hoida ja millised tõud leitsakut halvemini taluvad?

Copy
Foto: Shutterstock

Kuumal suvepäeval võib lemmikloomi tabada kuumarabandus. Kuna lemmikud ei higista, on neil kuuma oluliselt raskem taluda kui inimestel.

Ülekuumenemine ja kuumarabandus võivad ohustada kõiki lemmikuid, kuid halvemini taluvad leitsakut lühininalised tõud nagu himaalaja ja pärsia kassid, bostoni terjerid, bokserid, mopsid, inglise buldogid ja hiina shar peid, kel on raske end lõõtsutades maha jahutada. Lühikoonulised ei suuda anatoomiliste iseärasuste tõttu oma kehatemperatuuri hästi reguleerida, sest õhuvool on takistatud. Mopsid ja buldogid ülekuumenevad juba väga kerge füüsilise pingutuse korral ja vajavad soojal ajal erilist hoolt. Samuti on suuremas ohus ülekaalulised, paksu karvaga ja südamehaiged lemmikud.

Kuidas kuumarabandust ära tunda?

Kuumarabanduseks nimetatakse olukorda, mis tekib keha liigsest kuumenemisest ja vedelikupuudusest ning see võib tekkida minutitega. Selle vältimiseks tuleb lemmikule anda piisavas koguses värsket joogivett ning luua võimalus päikese eest varju minna. Siinkohal tasub teada, et ka koer, kes on kuudis harjunud elama, vajab eraldi varju, kuhu vajadusel minna, sest kuudis võib temperatuur eluohtlikult kõrgele tasemele tõusta. Seega oleks vale kuuti juba iseenesest varjualuseks pidada.

Kuumarabanduse tunnused: loom on väga apaatne ja loid, tal on tasakaaluhäired, ta hingeldab, tekivad värinad ja krambid ning loom võib kaotada teadvuse. Kui kahtlustad, et lemmik on saanud rabanduse, siis vii ta varju, jahuta teda jaheda vee või niiske rätikuga, teadvuse kaotuse korral vabasta hingamisteed ning proovi saada loomaga kontakti. Kindlasti helista kiiresti loomaarstile, kes annab edasiseks juba täpsemad juhised.

Kuidas siis lemmikut kuuma eest kaitsta?

  • Tekita talle varjualune.
  • Vaheta joogivett tavalisest sagedamini ning hoia seda varjus.
  • Toas tõmba akende ette kardinad, et päike lemmikule peale ei paistaks.
  • Pane põrandale jahutav matt.
  • Lase lemmikul puhata, ära jooksutada teda kuumade ilmadega liialt.
  • Ära võta teda randa kaasa — kiirgav päike ja kuum rannaliiv ei ole just asjad, mida sinu lemmik naudiks.
  • Samuti on kuum asfalt miski, mis looma käppadele väga valu teeb. Eelista koeraga jalutamas käia pigem ajal, kui õhk on jahedam, näiteks varahommikul, kui päike veel tõusnud pole või hilisõhtul, kui päike juba loojunud on.
  • Ka lemmikut ujuma viies eelista aega, kui rahvast vähem on ja väljas enam nii palav pole, näiteks õhtut.
  • Tee oma lemmikule jäämaius — pane vormidesse vett ja natuke konservi ning lase sel jäätuda.
  • Ära jäta looma väikestesse kinnistesse ruumidesse nagu näiteks autosse, kus tõuseb temperatuur väga lühikese ajaga väga kõrgeks.
Copy
Tagasi üles