Grillipidu korraldades pea meeles: peotoit pole lemmikule!

Copy
Foto: Shutterstock

Lähenevate jaanide eel on paslik meelde tuletada, kuidas suvel grillipidusid ja mõnusaid suveõhtuid veeta nii, et ka pere lemmik neist rõõmu tunda saaks.

Ehkki sellest räägitakse, tasub seda ikkagi aeg-ajalt korrata, sest ikka veel kipub pidustuste ajal ja nende järgselt kõikides loomakliinikutes olema pikem erakorraliste klientide järjekord. Võid ju ise olla väga teadlik ja hoolas, kuid grillipeole võib tulla külaline, kel endal lemmikloomakogemus puudub ja tahab näiteks kanast järele jäänud kondi koerale anda. Kogenud loomaomanik juba teab, et nii ei tohi, kuna kondid võivad koerale kurku kinni jääda ja sooleummistuse tekitada. Teinekord tuleb kondid koguni välja opereerida, sest kuumtöödeldud kondimass võib soolestikus tsemendilaadse massi tekitada, mida koer väljutada ei suuda. Samamoodi võivad loomale ebamugavusi tekitada soolane toit, ribid, šokolaad, krõpsud ja viinamarjad.

Eelista spetsiaalselt koerale mõeldud maiust ja sööki

See aga ei tähenda, et inimeste toitu koerale üldse anda ei võiks. Kui väikeste kogustega piirduda, võib koerale anda liha, kuid sel juhul tuleks sealt ära võtta kogu nähtav rasv, kana puhul kananahk, luud, söestunud ja üleküpsetatud alad. Samuti võib anda puu- ja juurvilju, kuid siis tuleks eemaldada kõik seemned, varred ja lehed, mis võivad koerale halvasti mõjuda. Ka porgandit, kurki ja küpsetatud kartulit võib anda, kuid parem on osta lemmikule spetsiaalset koertele mõeldud sööki ja maiust, mida talle peo puhul kaussi panna, sest tavaliselt lisatakse grillmarinaadile maitseaineid (küüslauku, sibulat, pipart), mis võivad looma seedimisele halvasti mõjuda ja koguni kõhunäärme põletiku tekitada, rääkimata liigsetest ja mõttetutest kaloritest.

Süüa andku ainult omanik

Ülejääke las annab omanik, kes kõik sobiliku kaussi kogub ja koera toidukorra ajal talle ette annab. Sellel on mitu väga olulist põhjust, miks see kindlasti vajalik oleks, et omanik looma toitu ja selle andmist kontrollib: kui väikestes kogustes näksimist koerale laua tagant anda, puudub omanikul lõpuks ülevaade, kui palju koer söönud on, mistõttu võib koer end üle süüa. Pealegi võib koer sellest nii aru saada, et pika lunimise peale ja õnnetu pilguga saabki ta külalistelt midagi maitsvat — nii hakkab ta seda järgminegi kord praktiseerima. Kolmas põhjus on see, et ka koertel võib allergiaid olla. Kui loomaomanik on ülejäägid kokku kogunud, saab ta ise otsustada, mida anda ja mida mitte.

Toidujäätmed olgu koerale kättesaamatus kohas

Kõik, mis toidust üle jääb ja mida koerale anda ei tohi, kogu kindlalt kokku ja veendu, et lemmik sellele ligi ei pääseks. Toidu lõhnad kutsuvad koera prügikotti nuusutama lootuses sealt midagi head leida. Kui kott on lahti, haarab ta sealt kindlasti hammaste vahele midagi, mida ei tohiks. Et mitte vahele jääda, kugistab ta selle kiiresti ära. Prügikotis võib olla aga rasvaga koetud foolium ja plastmassnõud, mis koerale ohtlikud on.

Hoia koeral silma peal

Väga oluline on, et jälgiksid oma lemmikut ega jätaks teda omapäi. Vastasel juhul võib koer näiteks naabri aiast tuleva grill-liha lõhna peale reageerida ja nii küla peale rändama minna. Lisaks võivad lärm ja võõrad inimesed koera hirmutada ja temas segadust tekitada, mistõttu võib ta end ühel hetkel eksinuna avastada. Hoolitse selle eest, et koer oleks kindlalt kas rihmas või aias. Kui aga keegi parajasti koera jälgida ei saa, viige ta tuppa, kus ta rahulikult omaette talle turvalises keskkonnas puhata saab.

Ise grillides ära jäta kuuma grilli tähelepanuta. Särisevatele vorstikestele ja lihale on raske vastu panna, mistõttu tahaks sealt ampsu ka koer. Korraga kuuma alla neelates võib ta aga põletuskahjustused saada, halvemal juhul grilli kõige sellel ja selles olevaga peale tõmmata.

Kui aga on plaanis peole kaasata ka lemmik, siis leia talle tegevust, et ümbritsev liigselt huvi pakkuma ei hakkaks. Anna talle näiteks mõni närimismaius või tore tegevuslelu, kuhu sisse krõbinaid ja maiuseid peita. Pea meeles, et ükskõik kui õnnetu pilguga koer sind ka ei vaataks, ära nuuma teda üle. Kui oled toidujäätmed läbi sorteerinud ja tahad lemmikuga midagi jagada, pea kogustega piiri. Liigsöömise korral võib looma tabada maokeerd. Kui näed, et koer on kõhust paiste läinud, on loid, tunneb end halvasti ja oksendab, tuleb kiiresti reageerida ja loomakiirabisse pöörduda.

Copy
Tagasi üles