Aleksei Turovski vastab: mis häält teeb rebane?

lemmik.postimees.ee
Copy
Rebased on üksildased kütid, kes ei soovi endale suurt tähelepanu tõmmata. Seega ei ole neil ulguda vaja.
Rebased on üksildased kütid, kes ei soovi endale suurt tähelepanu tõmmata. Seega ei ole neil ulguda vaja. Foto: Shutterstock

Postimehe noortele mõeldud erilehe Postimees Juunior lugejatel on võimalus spetsialistidelt küsida loomateemalisi küsimusi. Täna vastab küsimusele zoosemiootik Aleksei Turovski, kes räägib sellest, mis häälitsusi teevad rebased.

«Mis häält teeb rebane?»

Vastab zoosemiootik Aleksei Turovski:

Rebasele, nagu paljudele teistelegi koerlaste sugukonna liikidele, on omane niutsumine, urisemine ja lõrisemine ning ka haukumine. Rebase haugatused kõlavad, nagu ütleks ta väga järsult, kõrgehäälselt ja valjusti: «i-japp, i-japp!»

Erinevalt aga oma lähedaste sugulaste, perekonna Canis liikidest, nagu koerad, šaakalid, koiotid või hundid, ei ole rebaste puhul täheldatud ulgumist. See tuleneb asjaolust, et kõik ulgujad koerlased on kõrgelt seltsilised ja ühiskondlikud loomad, kes elavad peregruppides ja peavad jahti koos. Ulgumine on selline suhtlemise viis, mis aitab suurtel aladel paljude grupiliikmete vahel infot vahetada. Samuti on see kasulik näiteks erinevate kõrvuti elavate peregruppide vahel maade jagamiseks, et mitte ninapidi kokku sattuda. 

Rebased aga on üksildased kütid, kes ei soovi endale suurt tähelepanu tõmmata. Seega ei ole neil ulguda vaja. See-eest võivad rebased aga pikalt ja heledalt niutsuda, mis ehk kõlab natuke nagu algeline ulgumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles