Loomaarst vastab: kuidas harjutada koera üksi olles mitte haukuma?

lemmik.postimees.ee
Copy
Koerale hea käitumise õpetamine peab algama kohe, kui kutsikas võetakse.
Koerale hea käitumise õpetamine peab algama kohe, kui kutsikas võetakse. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Kuidas harjutada koera üksi olles mitte haukuma?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Koerale hea käitumise õpetamine peab algama kohe, kui kutsikas võetakse. Kõige mõistlikum on uue lemmikuga esimesel võimalusel kutsikakooli minna, sealt edasi on võimalik ette võtta kuulekuskoolitused jms.

Mitmed inimesed usuvad, et kutsikakool on vaid näitusekoertele, kuid see on teadmata päritoluga müüt. Kutsikakool on selleks, et teie õpiksite oma koera mõistma ja koer teiega koos elamise reegleid. Mõned koeratõud on altimad haukuma, näiteks terjerid.

Koer võib püüda oma territooriumi kaitsta, kui usub, et keegi seda ohustab. Samuti võib tal olla igav, omaniku lahkumisest tingitud üksindusahistus või hirm. Haukumisel on erinevaid põhjuseid ja sellest võõrutamine sõltub paljudest teguritest, seetõttu on mõistlik pöörduda koertekoolitaja või –käitumisnõustaja juurde, kes läheneb probleemile individuaalselt.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles