Moskva loomaaias suri Berliini pommitamise üle elanud muldvana alligaator

lemmik.postimees.ee
Copy
Mississippi alligaator Saturn Moskva loomaaias
Mississippi alligaator Saturn Moskva loomaaias Foto: -/AFP / Scanpix

Laupäeval suri Moskva loomaaias 84 aasta vanuselt alligaator Saturn, kes elas üle 1943. aasta Berliini pommitamise ja jõudis mitu aastat vabadustki nautida.

«Eile (22. mai – toim) hommikul suri meie alligaator Saturn vanadusse. Ta oli umbes 84-aastane ja seega igati väärikas eas,» avaldas Moskva loomaaed sotsiaalmeedias. 

Saturn veetis oma esimesed eluaastad Berliini loomaaias, kuhu ta jõudis 1936. aastal peagi pärast sündimist. 1943. aasta Berliini pommitamise ajal pääses alligaator põgenema. Kolm aastat hiljem leiti ta Briti sõdurite poolt, kuid kus Saturn vahepealsed aastad veetis, on mõistatus, vahendas BBC.

1946. aasta juulis koliti alligaator Moskva loomaaeda, mis jäi tema koduks kuni surmani. Saturnist sai külastajate seas kohe hitt ja tema populaarsus ei kahanenud ka järgmise 74 aasta jooksul. 

Moskva loomaaia avaldatud järelhüüdes seisis, et Saturn oli oma talitajatesse kiindunud ning talle meeldis, kui teda harjaga masseeriti. Kui krokodill aga pahaseks sai, oli ta võimeline betoonitükke ja terasest toitmistange katki hammustama.

On võimalik, et Saturn oli maailma vanim alligaator, kuid sajaprotsendiliselt seda kinnitada ei saa – Serbias Belgradi loomaaias elab samuti 80. eluaastates alligaator Muja, kes on igati hea tervise juures. 

Looma värvika mineviku tõttu ringles tema kohta erinevaid müüte, millest tuntum oli, et ta kuulus mingil ajal Adolf Hitlerile. See aga kinnitust ei leidnud ning kust kuulujutt alguse sai, pole teada.

Samuti jääb saladuseks seegi, kuidas tal 1943. aastal põgeneda õnnestus – pommitamises hukkus lugematul hulgas Berliini loomaaia asukaid ning akvaarium, kus Saturn resideerus, sai otsetabamuse. Mingil moel pääses alligaator vigastusteta ning tal õnnestus kolm aastat pommitamisest räsitud Berliinis märkamatuna veeta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles