Käsi pesevast orangutanist Veneetsia delfiinideni ehk karantiiniaja popimad loomadega seotud valeuudised

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Indoneesias varjupaigas elav orangutang. Temaga seoses ühtegi libauudist ei ilmunud.
Indoneesias varjupaigas elav orangutang. Temaga seoses ühtegi libauudist ei ilmunud. Foto: Agvi Firdaus / Sijori Images / Zumapress

Ajal, mil inimesed istusid koroona tõttu kodudes, hakkas üle maailma levima loomadega seotud imetabaseid lugusid sellest, kuidas viirusest tingitud karantiinis istumine andis loodusele võimaluse puhastuda ja loomadele vabaduse. Allpool on kokkuvõte viiest enamlevinud loomadega seotud valeuudisest. 

VENEETSIA DELFIINID

Üks suurimaid ja ehk ka populaarsemaid valesid, mis kiiresti levima hakkas, oli uudis Veneetsia kanalid vallutanud delfiinidest, vahendas Oddee. 

Uudises väideti, te koroonaviiruse küüsis Itaalia linnas Veneetsias muutusid kanalid nii puhtaks, et delfiinid hakkasid seal ujuma. Tegemist oli aga valega. 

Tegelikult oli video, mida uudisega koos jagati, filmitud hoopis Sardiinias, mis asub Veneetsiast sadade kilomeetrite kaugusel Vahemeres. 

HIINA PURJUS ELEVANDID

Märtsis hakkas Twitteris laialt levima foto kahest Edela-Hiinas elavast väidetavalt purjus elevandist, kes olid ühes külas ohtralt veini tarbinud ja seejärel põõsaste kõrval alkoholiuima välja magasid, vahendas Live Science.

Väljaanne kirjutas elevantidest ka loo, viidates India metsateenistuse ametniku Parveen Kaswani säutsule, mis ütles, et elevandid leidsid kuidagi veini ja magasid siis teepõõsaste vahel pohmelli välja. 

Siiski selgus kiiresti, et päris nii see ei olnud. 

Kogu lugu sai alguse 16. märtsil, mil Hiina sotsiaalmeedia keskkonnas Weibo avaldati nupuke selle kohta, justkui oleks mõni päev varem 14-pealine elevandikari tunginud mitmesse Yunnani provintsis asuvasse Menghai maakonna külasse, kahjustades sealsete majade katuseid ja tarvitades ohtralt veini.

Nii postitaski Parveen Kaswani pildi kahest magavast elevandist ja kirjutas juurde, et tegemist on peatäit välja puhkavate loomadega. 

Asi tuli avalikuks pärast seda, kui Menghai maakonna metsanduse ja rohumaade büroo asedirektor Long Yunhai rääkis Xinhua Newsile, et niinimetatud purjus elevantidest fotosid ei tehtud ja ei olnud ka üldse teada, kas elevandikari alkoholi tarbis. 

Foto, mille Kaswani Twitterisse postitas, oli tehtud hoopis 2019. aasta 19. juunil ja see avaldati esialgu Hiinas elevantide majandamist käsitlevas artiklis. Tegemist oli lihtsalt teepõõsaste vahel puhkavate täiesti kainete elevantidega.

KÄSI PESEV ORANGUTAN

Covid-19 pandeemia ajal muutus väga populaarseks ka video käsi pesevast orangutanist, kes hakkas väidetavalt tegevust matkima oma talitaja pealt, vahendas National Geographic.

Kuigi lugu käsi pesevast orangutanist on ise tõsi, siis asjaolu, nagu oleks loom seda hakanud tegema koroonaviiruse leviku ajal, ei vasta tõele. 

Nimelt postitas juba eelmise aasta novembris Floridas asuv suurte ahvide varjupaik YouTube'i mängulise video ühest seal elavast orangutanist nimega Sandra, kes oma käsi hoolega nühkis.

Paar nädalat pärast koroonaviiruse kriisi algust otsustasid varjupaiga töötajad aga video ka Twitterisse postitada, et näidata inimestele eeskuju. Sealt edasi hakkas aga lugu oma elu elama, inimesed asusid seda laialt levitama, lisades juurde väljamõeldud loo sellest, kuidas just viirus tingis orangutangi harjumuse käsi pesta. 

Keskuse asutaja Patti Ragan eemaldas video varjupaiga YouTube'i kanalilt 2. aprillil, hoolimata sellest, et meediaväljaannetelt laekus neile kümneid taotlusi video õiguste ostmispalvega.

Ragan ütles, et ta ei taha, et inimesed arvaksid ekslikult, et keskus õpetab Sandrale teadlikult trikke.

«Olen tema väärikuse kaitsmise osas lihtsalt kohusetundlik,» kommenteeris Ragan. 

«Võtsin selle maha, kuna ma ei saa sõnumit kontrollida.»

Samuti ei saa ta midagi ette võtta juba olemasolevate tuhandete eksitavate säutsude osas. Nüüd on aga video taas avalikult nähtav.

LÕVID VENEMAAL

Facebookis hakkas märtsis levima libauudis selle kohta, justkui oleks Venemaa president Vladimir Putin lasknud vabadusse 500 lõvi, et peatada koroonaviiruse pandeemia ajal inimeste väljas liikumine, vahendas Full fackt.

Tegemist oli valeuudisega. 

Kuigi paljud inimesed jagasid seda tõenäoliselt naljana, oli ka neid, kes siiski uskusid, et Putin võiks midagi taolist korda saata. 

Postituse juures oli pilt lõvidest, kes kõndisid vabalt elamurajoonis. 

Pilt on tegelikult aga umbes neli aastat vana ja see oli tehtud Lõuna-Aafrikas, mitte Venemaal.

MailOnline teatas märtsis, et lõvid kõndisid vabaduses hoopis Johannesburgis ja olid osa ühe filmi võtetest.

Ajal, mil postitust Facebookis jagati (22. märtsil – toim), ei olnud Venemaal teatatud laiaulatuslikest sulgemismeetmetest. 

Vladamir Putin kuulutas siis, et puhang Venemaal on kontrolli all. 

MALABARI TSIIBETKASS

Märtsi lõpus ilmus Twitterisse postitus, kus väideti, et Indias Keralas nähti esmakordselt aastakümnete jooksul tänaval haruldast ja ohustatud Malabari tsiibetkassi, vahendas National Geographic.

Videol, mis kogus kiiresti üle 10 000 jagamise, jalutas ringi aga hoopis tavaline väike India tsiibetkass, kinnitas üks India metsateenistuse ametnik hiljem Twitteris. 

Ametnik arvas, et ilmselt nägi loom üsna haige välja, kuna oli hiljuti vangistusest vabanenud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles