Pahased Rootsi loomaarstid nõuavad valitsuselt iluoperatsioonide keelustamist

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Shutterstock

Rootsi loomaarstid võivad hakata operatsioone vajavaid loomi magama panema, sest riigis on puudus anesteesiaravim Propofolist, mida kulub palju koroonapatsientide peale. Valitsuse palve anesteetikumi kasutamist piirata vihastas veterinaarid välja ning nad nõuavad nüüd iluoperatsioonide keelustamist.

Stockholmi lõunaosas Bagarmossenis tegutsevas Anicura loomakliinikus opereeriti eelmisel nädalal tosinat looma, kelle protseduurid nõudsid narkoosi kasutamist. Abstsessidest kasvajate ja emakapõletikuni — läbi viidi ainult esmatähtsad operatsioonid, ülejäänud patsiendid peavad ootele jääma, vahendab Dagens Nyheter (DN).

Murekohaks on Propofol, mida loomade narkoosiseisundisse viimiseks vaja läheb ning mida kasutatakse ka haiglate intensiivraviosakondades. Rootsi Propofolivarud on otsakorral ja seetõttu soovitas riigi ravimiamet veterinaaridel selle kasutamist vähendada, et anesteetikumi inimeste tarbeks rohkem üle jääks. 

DN paljastas aga, et pandeemiale vaatamata jätkasid Rootsis tegevust paljud esteetilise kirurgia erakliinikud, kus vajatakse samuti Propofoli, kuid ka steriilseid kaitsevahendeid. Seetõttu saatis Rootsi Loomaarstide Ühing riiklikule tervishoiuametile (Socialstyrelsen) avaliku kirja, milles probleemile tähelepanu juhtis. 

«Kas on mõistlik, et ilukirurgia, kus Propofoli manustatakse igati tervetele patsientidele, on lubatud samas kui haiglate intensiivraviosakonnad kriisiolukorras rabelevad ning loomaarstid peavad hakkama lemmikloomi tapma, sest neid ei ole võimalik ilma narkoosita ravida?» seisis avalikus pöördumises. «Miks ei peeta põhjendatuks plastilise kirurgia ajutist keelamist?»

Veterinaaride hinnangul ei võeta neid ja nende tööd piisavalt tõsiselt. Loomaarstide Ühingu kommunikatsioonijuht Tove Särkinen nentis, et seni pole ta kuulnud veel ühestki konkreetsest juhtumist, kus operatsiooni vajav loom magama pandi, kuid tegu on reaalse ohuga. Kui vähegi võimalik, püüavad veterinaarid leida alternatiive, kuid sellest ei pruugi iga juhtumi puhul piisata. 

Et ravimivarusid täiendada, pöördus Rootsi valitsus abipalvega naaberriik Norra poole. Norrakad tulidki hädalistele vastu, lubasid Propofoli ekspordi Rootsi ja panid esimese ravimilaadungi teele. Kui kauaks sellest jätkub, pole teada — viimaste andmete kohaselt on Rootsis nakatunud üle 30 000 inimese. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles