VIDEO, GALERII, BLOGI ⟩ Haabersti karud jäid leidmata, suuroperatsioon on lõppenud (19)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Eile hommikul said päästjad väljakutse Haabersti linnaossa, kus terviserajal oli nähtud karusid. Metsaottidel õnnestus püüdjaid vältida ning nende otsingud on praeguseks lõppenud. 

Neljapäeva, 14. mai, hommikul kell 9.02 said päästjad väljakutse Haabersti linnaossa, kus oli terviserajal nähtud karusid. Päästeamet koostöös politseiga, loomaarstide ja jahimeestega käivitas eile õhtul operatsiooni karude uinutamiseks, et nad turvaliselt linnaruumist välja viia.

Pimeda saabudes päästeoperatsioon peatati ning töödega jätkati 15. mai hommikul kell 3.30, mil nii droonide kui ka koerte abil otsiti karusid Vabaõhumuuseumi ning Rannamõisa tee vaheliselt alalt. Loomi hommikul sellest piirkonnast enam ei leitud, mis annab alust arvata, et nad on sealt edasi liikunud.

Piirkonnas elavatel inimestel palutakse jälgida, et maja ümbruses ei oleks toidujäätmeid ning et loomadele ei üritataks toitu pakkuda. Võimalusel tasuks püsida siseruumides ja liikuda võimalikult vähe jalgsi. Ettevaatlik tasub olla ka ohupiirkonna naabruses elavatel inimestel, sest karud võivad ettearvamatult käituda ja liikuda esialgsest piirkonnast kaugemale. Otsinguala perimeetrit enam ei valvata, politsei ja päästeamet on lahkunud ning liikumispiiranguid ei ole. 

Päästeamet palub kõigil, kes näevad karu või karusid liikumas, anda sellest viivitamatult teada hädaabinumbrile 112. Teatada tuleb täpne asukoht, kus karu nähti, mis kell ning mis suunas ta edasi liikus. Samuti, kas nähti üht või mitut karu ning kas karu oli suur või väike. Otsingud jätkuvad uue info saabumisel.

Kuna inimasustusega alale sattudes on metsloomad ebakindlad ja justkui nurka surutud, käituvad nad linnakeskkonnas ettearvamatumalt kui metsas ja see muudab nad ka inimestele ohtlikumaks.

Seega, kui kohtud asulas suure metsloomaga, siis:

  • Hoia loomast eemale ja väldi temaga igasugust kokkupuudet;
  • Taandu rahulikult selg ees, aga ära kindlasti pööra loomale selga;
  • Väldi loomaga silmsidet ja ära tee järske liigutusi;
  • Ole vaikne ja ära tee lärmi;
  • Anna loomast kohe teada hädaabinumbril 112, kirjeldades võimalikult täpselt, kus looma nähti, kui suur ta on ning kuhu suunas ta edasi liikus.

Päästeamet palub ka meeles pidada, et metslooma ei tohi pildistada. Tuleb arvestada, et loom on stressis ja võib igast inimese kergemakäelisest liigutusest halbu kavatsusi välja lugeda.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles